28 d’agost del 2012

La piscina de Jesús i l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, a Venècia

JESÚS (Baix Ebre).- L'arquitecte tortosí Josep Camps i la seua sòcia Olga Felip, del despatx Arquitecturia, participen en la tretzena edició de la Biennal d'Arquitectura de Venècia amb la piscina d'estiu que van dissenyar al poble de Jesús, i que va entrar en funcionament fa un any. Camps i Felip formen un dels nou equips de joves arquitectes que l'Institut Ramon Llull ha seleccionat per representar Catalunya i les Illes Balears, que per primera vegada tenen un pavelló propi a la Biennal de Venècia.

Catalunya i les Illes Balears són presents a la mostra internacional dins d’una secció col·lateral a la programació oficial. Dins d'aquest pavelló s'hi exposa el projecte 'Vogadors', amb nou obres de setze joves arquitectes catalans i balears, guanyadors del concurs convocat per l'Institut Ramon Llull. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell va assistir a la inauguració amb el seu homòleg balear, Rafael Bosch, i el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro. Mascarell va afirmar que Catalunya i les Illes són presents a Venècia per quedar-s’hi i repetir en properes edicions.

En sintonia amb el lema d'aquesta Biennal de Venècia, ‘Common ground', les obres escollides pels comissaris del projecte comparteixen l'esperit d'austeritat, de retorn a l'essència dels edificis on s'intervé, i de connectar amb les necessitats de la gent. És a dir, com els vogadors que avancen remant d’esquena, tot mirant el que deixen enrere. Un dels comissaris de la proposta catalano-balear, Jordi Badia, ha explicat que han buscat representar-hi una arquitectura que s’adapta al món canviant.

De fet, els projectes inclosos en el pavelló de Catalunya i les Illes Balears defensen una arquitectura d’autor pensada per als usuaris. En el cas de les piscines de Jesús, els arquitectes Josep Camps i Olga Felip demostren que l’ús dels metalls pot, en lloc de separar, relacionar interiors i exteriors. Però aquesta no és l’única presència ebrenca a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, ja que també hi participen David Sebastian i Gerard Puig, amb el projecte de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta. En aquest cas, el projecte ampostí es planteja com un model de relació amb la zona en què es construeix, però també amb el futur desenvolupament del sector.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta