30 d’agost del 2012

Tortosa recuperarà els gegants i nanos de 1858 gràcies a les miniatures de la família Moreira


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa és dipositari des d'aquest dijous de la col·lecció particular d'un conjunt de peces d'imatgeria popular propietat de la família del folklorista Joan Moreira. Aquest migdia, els hereus i l'alcalde de la ciutat han signat un conveni de cessió, pel qual l'Ajuntament restaurarà, custodiarà i exhibirà els diferents elements, considerats d'un important valor etnològic i cultural. Es tracta de les miniatures d'una parella de gegants, els originals de la qual van ser construïts l'any 1858 i destruïts durant la Guerra Civil, quatre capgrossos i dos músics. La signatura del conveni s'ha fet al Saló Verd de l'ajuntament, on s'exhibiran els gegants i capgrossos. Hi han participat la néta del mestre Moreira, Carme Murall; el besnét, Javier Aixendri, i el mateix Ferran Bel, a més de diversos membres de la corporació municipal i de representants de les colles i associacions de cultura popular de la ciutat.

D'altra banda, l'Ajuntament de Tortosa ja ha encarregat la restauració d'aquesta col·lecció de miniatures a Anna Balart, experta en la rehabilitació d'elements patrimonials. A més a més, la Colla Jove de Dolçainers ha avançat que encarregarà la creació de la parella de gegants i capgrossos a tamany real. La propietària de la col·lecció, Carme Murall Moreira, ha recordat l'estima amb què la seua família ha custodiat aquests elements durant dècades i s'ha mostrat convençuda que l'Ajuntament continuarà aquesta tasca, "amb la satisfacció afegida que ho podran gaudir tots els ciutadans de Tortosa". L'alcalde ha destacat l'"acte de generositat" de la família Moreira en la cessió que s'ha fet efectiva. Finalment, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha recordat la tradició gegantera de Tortosa, que aviat es veurà reforçada amb la incorporació dels nous gegants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta