5 de setembre del 2012

El 'Pasdoble Tortosa' del mestre Monclús pot esdevenir himne oficial de la ciutat

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat que proposarà als diferents grups polítics municipals aprovar en sessió plenària l'adopció del popular Pasdoble Tortosa, obra del mestre Joan Monclús, com a himne oficial de la ciutat. La proposta, que l'alcalde voldria que es prengués amb el consens de tots els regidors, és una petició del músic tortosí Enrique Cortés, que va traslladar ahir dimarts a l'alcalde en el marc de la inauguració de l'exposició "Música en imatges", a la Biblioteca Marcel·lí Domingo. "Recepciono la proposta i ja els avanço que vull fer-ho amb el màxim consens", ha afirmat l'alcalde, després de recordar que el Pasdoble Tortosa ja és l'himne oficiós de la ciutat, però que l'acord del ple serviria per oficialitzar-ho.



L'exposició fotogràfica d'Enrique Cortés complementa un llibre autobiogràfic que traça els 70 anys de dedicació a la música d'aquest tortosí. "Una mostra que retrata la vida professional d'Enric Cortés, però també la vida musical de Tortosa i del territori", ha destacat l'alcalde.

23 comentaris:

  1. És una bonica peça. però li trobo més solemnitzat a l'himne de la cinta. Em passa com Els Segadors, m'encanta, però el Cant a la Senyera, té més aire d'himne.

    ResponElimina
  2. Pasdoble...Ja tan sols falten els miura i antoñita " la de los ramitos de olivo".

    ResponElimina
  3. Pasdoble...Ja tan sols falten els miura i antoñita " la de los ramitos de olivo".

    ResponElimina
  4. Ara resultarà que a Catalunya ( i sobre tot a Tortosa ) no és balla el pasdoble per espanyol i torero. En la mesura que defensors dels Països catalans, al País valencià és on està més arrelada la costum per part de bandes d'interpretar, compondre i ballar pasdobles. De fet, no cal anar a València, el mestre Monclús el va fer aquí per a aquí. Peró, fot-li que és botxa.

    I no és bonic això ?.........
    España cañí

    ResponElimina
  5. Un pasdoble és un ball. Com el fox-trot, la rumba o el vals.
    Millor un pasdoble que una marxa militar o un himne religiós, per descomptat.
    Millor ritme, i a la nostra ciutat podem presumir de campions en balls llatins.
    Que collons tant de muermo!
    Mentrestant no es faci un himne a la ciutat a ritme de jota.... jajajajajaja.
    Probeu de cantar-ne la lletra del pasdoble Tortosa a ritme de jota.....
    Tortosa ciutat famosa
    pel que ha sigut a la història
    escolta el cant dels deus fills
    que s'han de morir de gloria
    escolta el cant dels deus fills
    que s'han de morir de gloria

    pam, pam, pam, pam,
    parabarabarabam.
    Ai cagondena!

    ResponElimina
  6. A veure Emili, un pasdoble és només una peça musical, recorda que som terra de frontera i que tenim tradició de bandes i de bous com els nostres veins valencians que per culpa d'extremismes del sud i del nord han trencat la bona concòrdia que ens unia a ells, les bandes toquen pasodobles al seu repertori, sense cap reminiscència política.
    Un detall, la lletra és en català, tan incompatibles són estes coses? no se pot ser bouero, parlar lo català, que t'agrade la jota i el pasdoble i ser catalanista i sobiranista?Estic fart del catalanisme de barretina i flabiol que mos considera catalans de segona. Tenim la nostra cultura i som i ens sentim catalans!no mos han de dir lo que som i lo que hem d'escoltar i lo que mos ha d'agradar...si no mos semblarem massa al tio Paco!subscric el que diu Pauper i Cucafera.

    ResponElimina
  7. i agarrats/des a la parella....

    ResponElimina
  8. Segur que deus escoltar a la "Pantoja" en la intimitat..;)

    ResponElimina
  9. Pantoja potset no, però....i Paquito el chocolatero ?

    ResponElimina
  10. Jajajajaja Cucafera, ja se el que a tu t'agrada...
    Ea, ea, ea, ea, ....

    ResponElimina
  11. Per cert, el fandango també es un cant-ball de la nostra ciutat, i no sabria dir si anterior a la jota. Il boleró....

    ResponElimina
  12. Au que acabo!
    Lo fandango dels adéus ballat!!!
    Fandango dels adéus
    Ja em direu!

    ResponElimina
  13. Li deia a l´Emili lo de la Pantoja...mira que al final tot és cantar i ballar un rato...pa quatre dies que estem a este món, pos tant mi fot la Santa Espina, com lo Pasodoble de Tortosa, com ACDC,com Bisbal...a gustos colors!! o lo ball del punxonet!!
    mentre que no acabessem en un ball de bastons, rai!

    ResponElimina
  14. pos oco.

    Només cal que us digui que m'agrada Raphael...

    ResponElimina
  15. No m'agraden els pas dobles. Ke voleu ke us digui. No es un tema politic, simplement de gustos musicals. I ke no m'agraden els "himnes oficials"...

    ResponElimina
  16. Us centreu en la música i observeu part de la lletra, cal pensar que és una cançó molt arraigada a Tortosa però caldria revisar la lletra, fa pensar, en atres temps que no volem repetir!

    ResponElimina
  17. Tupinamba, jo no tinc cap problema en refer l'himne de Joan Moreira, crec, però per debatre quelcom s'ha de conèixer al menys.
    Jo recordo alguns versos a cop d'oir-los, però, no em se la lletra sencera. Si tu ens la pots aportar... al menys podrem parlar de dues coses.
    Tanmateix si Gustau que sap moltes coses, o qualsevol altre, la pot facilitar tant de bo.
    Encara que no crec que sigue mes que una exaltació tortosinista amb folres de conservadorurisme.
    Francament la música de Monclús no em desagrada, a més va ser una persona dedicada a la noble empresa de la música.

    ResponElimina
  18. Per cert gràcies a les nostres xarangues, la cançó de les festes de Sta Tecla, és Amparito Roca. La música traspassa fronteres.

    Potser perquè vaig ser música de banda a mi m'encanten los pasdobles, a diferència del company Emili.

    Musicalment un himne ha de transmetre, i per a mi això ho fa per exemple "El cant a la Senyera" o l'himne regional valencià (per ofrenar noves glòries a ...).


    ResponElimina
  19. Jajajaja, adeosdad. Amparito Roca obra de Jaume Texidor Dalmau (1884-1957). Rescatada de l'oblit per l'Orquestra Plateria, allà als anys 70 dintre de les festes populars al Poble Espanyol de Barcelona. Festes que d'espanyolistes i franquistes en tenien poc, per no dir gens.
    Del temps que hi cantava amb ells Rocky Muntanyola.
    Allò si que eren festes!
    Un record també per al Gato Perez.
    Que la Rumba també és catalana.

    ResponElimina
  20. Jeje, "Ofrenar noves glòries a Espanya..."
    Disculpen-me.... però també es a ritme de Pasdoble.

    ResponElimina
  21. adeosdad, si els teus coreligionaris valencians et senten parlar de l'himne regional valencià et fotran matat. A tu t'ha semblat massa fort acabar la frase, però ja t'ho ha dit Pauper: "per ofrenar noves glòries a ESPANYA...
    Jo, és que hi coses una mica increïbles...

    I la Muixeranga ?

    ResponElimina
  22. La Muixeranga
    http://www.youtube.com/watch?v=Sjb3ZcAbWUM

    No us perdeu els comentaris. Quina pena fan.Pobres germans valencians que els segueixen trinxant cada dia les seves arrels...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta