27 de desembre del 2012

Els afectats per la fallida de la cooperativa de l'Aldea es reorganitzen per emprendre accions legals


L'ALDEA (Baix Ebre).- L'Associació d'afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea ja ha confirmat que emprendrà accions legals per rescabalar els seus estalvis i exigir responsabilitats judicials per la gestió de la societat. Els impositors s'han reorganitzat internament i han elegit com a nou president Jordi Gas, en substitució de Ramon Carles, qui ha estat nomenat interventor de comptes per l'actual junta rectora de la societat. Cap visible d'un grup d'afectats partidari d'iniciar la via judicial, Gas -que va rebutjar presidir la cooperativa el passat estiu-, treballa ara en la contractació de serveis jurídics perquè estudiïn la situació del cas i proposin les mesures legals a emprendre.

Després de mesos de conflicte soterrat per la inactivitat de l'associació a l'hora de defensar els interessos dels afectats per la via reivindicativa i judicial , Carles -partidari d'una línia d'acció tova i conciliadora que ha acabat comprometent-se activament amb la nova junta de la cooperativa- i el seu equip -amb alguns membres ja sense diners a la cooperativa- han decidit finalment cedir el testimoni a Gas, que estarà acompanyat de Ramon Albesa, com a vicepresident, i de deu persones més a la seua junta.

El relleu es va materialitzar el passat dijous a la nit en una reunió de l'associació a l'Ajuntament de l'Aldea i, a priori, no només ha de posar fi a la confusió de noms que ha regnat durant els últims mesos per definir els diversos grups d'afectats que actuaven en funció de diferents estratègies, sovint contraposades: en defensa de l'actuació del Govern i la nova junta rectora o des d'una visió crítica de la seva actuació pels encara 4,5 milions d'euros entrampats encara a l'entitat.

"Des del primer moment estem interessats en un objectiu principal: recuperar els diners en la mesura del possible, perquè són nostres", ha clarificat Gas a l'ACN. "Volem fer constar que, en cap cas, estem en contra de la pròpia cooperativa, però volem exigir responsabilitats per la seva mala gestió, pel que ha passat amb els nostres diners. No ens posem en contra de la junta rectora: els vam deixar entrar, perquè si haguéssim volgut no haurien entrat. Però ells han de tenir molt clar que ens han de deixar actuar per defensar els nostres interessos que és recuperar els diners", ha reblat.

Informe previ dels advocats

El primer pas, ha detallat, serà tancar en breu la contractació d'un advocat o gabinet jurídic, al qual s'investirà de poders perquè es personi davant del jutjat número dos del Mercantil de Tarragona, que tramita el concurs de creditors de creditors de la cooperativa. A partir de la documentació judicial obtinguda, els advocats elaboraran un informe que plantejarà als afectats el ventall de possibles accions legals a emprendre, sigui per la via penal, mercantil, del contenciós-administratiu o de la reclamació patrimonial.

El representant dels afectats sosté que, tot i les dificultats per aconseguir-ho des de l'associació, en aquests moments 35 impositors - una xifra, assegura, que mesos enrere va arribar als 200- ja s'han compromès a donar aquest pas fent-se càrrec col·lectivament dels costos que les accions legals suposaran. "Tot i que, en principi, s'ha de pagar poc sí que hi haurem de fer front. Dependrà de la quantitat que d'afectats que aconseguim", ha indicat.

Gas, però, es continua mostrant pessimista davant el rumb econòmic actual de la cooperativa marcat per l'actual junta rectora. "El concurs de creditors ha fet perdre la confiança, es van quedar els diners bloquejats. Serà un procés molt llarg", sosté. La necessitat de triplicar la producció que ja apuntava el primer pla de viabilitat es veu com a "molt difícil" d'assolir.

"Com veiem impossible que amb la producció serà difícil recuperar els diners, volem seguir la via dels advocats", ha defensat, tot recordant que l'empresa auditora BDI, Bankia, la Generalitat, l'exgerent o l'exdirector de la secció de crèdit -aquests dos últims imputats en la querella presentada per la junta rectora de l'entitat- o han estat assenyalats durant el procés concursal com a responsables de la situació de l'entitat.

Alerta que el conveni del concurs de creditors que ha d'aprovar la nova junta rectora durant els pròxims mesos podria arribar a incloure una quitança del 80%. "Això serà a un termini de 25, 30 o 40 anys. Nosaltres no ens hi oposarem a aquesta via, perquè hi ha una junta rectora nova que ha de defensar perquè el conveni sigui el més favorable possible als interessos dels afectats. Nosaltres no estem disposats a renunciar a aquest 80% i per això emprendrem accions legals per rescabalar el màxim, si pot ser el 100%, perquè són els nostres diners", ha sentenciat Gas.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta