27 de desembre del 2012

Tortosa torna a ajustar el pressupost i el redueix fins als 30 milions d'euros per al 2013

La Gumtsa executarà les obres de la nova seu d'Aigües de Tortosa i els projectes pendents del Pincat · L'Ajuntament canalitzarà el barranc de la Llet i obrirà l'avinguda Canigó · Es farà una nova oficina de Turisme i una aula didàctica al Museu de Tortosa · El consistori retallarà la partida destinada a personal en un 13,7 % ·

TORTOSA (Baix Ebre).-L'Ajuntament de Tortosa continua en la línia de constrènyer els pressupostos municipals, i aquest dijous ha presentat per al 2013 uns comptes per valor de 30 milions d'euros, que se sostenen amb retallades en despeses de personal i amb el manteniment del nivell d'ingressos gràcies a les millores introduïdes en la recaptació. "Condicionats" per les lleis estatals que limiten la despesa, l'equip de govern de CiU sotmetrà al ple extraordinari d'aquest divendres uns comptes per valor de 30,52 milions d'euros -un 1,79% més que l'any passat- i de 50,59 milions el grup municipal -un 1,46% menys-. La prioritat, segons l'alcalde, Ferran Bel, passa per mantenir el mateix nivell de prestació dels serveis públics amb menys recursos.

Bel, acompanyat de la tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Matilde Villarroya, han presentat aquest migdia els detalls d'un pressupost que un any més ve protagonitzat per la contenció, pel manteniment de la qualitat de la prestació dels serveis públics, i per l'optimització en la gestió dels recursos públics. Els comptes municipals vénen condicionats per la difícil situació econòmica i financera del moment, per la incertesa dels exercicis futurs, i per les limitacions al creixement de la despesa imposades pel govern de l'Estat. Amb tot, l'Ajuntament no renuncia a continuar fent inversions i a potenciar totes aquelles polítiques dirigides a la promoció de la ciutat, sense haver de recórrer a l'endeutament.


L'alcalde ha assenyalat que aquest és un pressupost "complicat", que es fa en un context econòmic i social difícil i no exempt d'incerteses, motius pels quals "les previsions han de ser encara més prudents". Malgrat tot, Bel ha avançat que l'Ajuntament continuarà fent inversió, buscant subvencions per fer-ho possible, i ha citat d'exemple els recents convenis signats amb la Generalitat per fer possible l'aula didàctica del Museu de Tortosa i per redactar el pla especial de la Catedral, o la subvenció de fons Feder que permetrà que aquesta mateixa setmana es liciten les obres de canalització del barranc de la Llet i l'obertura de l'avinguda Canigó.

Les inversions es vehicularan principalment a través de la societat municipal Gumtsa i estaran finançades per ingressos de capital afectats, subvencions, romanents afectats d'exercicis anteriors i recursos corrents. L'import previst inicialment ascendeix a 3,4 milions d'euros. De fet, la Gumtsa executarà la nova seu d'Aigües de Tortosa i les obres pendents del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), mentre que l'Ajuntament tirarà endavant actuacions de caràcter plurianual com la canalització del barranc de la Llet, l'antiga carretera de Vinallop, una nova oficina de Turisme i una aula didàctica al Museu de Tortosa, així com convenis amb entitats socials i esportives, entre d'altres.

El pressupost té uns condicionants que afecten el seu disseny i execució. En primer lloc, el Pla d'Ajust aprovat per al'Ajuntament que recull les mesures que garanteixen que el consistori serà capaç d'atendre les obligacions adquirides a 10 anys vista per fer front al préstec per al pagament a proveïdors, d'acord amb el Reial Decret Llei (RDL) 4/2012. També la limitació al creixement de la despesa a tots els ajuntaments, fixada en l'1,7 % pel govern de l'Estat, així com el control estricte sobre totes les operacions econòmiques i financeres. Els comptes municipals per a 2013 també estan fortament condicionats per la situació d'extrema dificultat financera de les administracions superiors, que obliga a fer un càlcul a la baixa de les subvencions.

Pel que fa als ingressos, els trets més significatius són la congelació d'impostos i l'actualització a l'IPC de taxes i preus públics. També la millora dels processos administratius, de recaptació i de gestió tributària. Al mateix temps hi ha una disminució molt significativa de les subvencions finalistes de despesa corrent previstes. Inicialment, a diferència de 2012, es preveuen ingressos de capital per a l'execució d'inversions.

En relació a les despeses, hi ha una important disminució del capítol de personal, que pateix una disminució del 13,78%, fruit de les mesures incorporades al Pla d'Ajust i que contemplen l'amortització de places vacants generades per jubilació, un aspecte que l'Ajuntament de Tortosa aplica des de 2008. En aquest sentit, s'assenyala que el personal representa un 32,30 per cent del pressupost, mentre que l'any passat era del 39,07%.

També es preveu un estalvi significatiu gràcies a la licitació de tres contractes: el de la neteja dels edificis municipals, el de l'enllumenat públic, i el del transport urbà. De la mateixa manera, en l'aspecte organitzatiu, aquest 2013 l'Ajuntament de Tortosa ja no disposarà de cap organisme autònom, després de la integració de l'IMACT i del Patronat de Fires, amb l'objectiu d'aprofitar sinergies i estimular les economies d'escala. Encara en l'àmbit de la despesa, hi ha un augment dels interessos financers degut a l'efecte del RDL 4/2012, de pagament a proveïdors, i es fa un important esforç d'amortització del deute.



Pressupost de l'Ajuntament de Tortosa per al 2013

1 comentari:

  1. A Ferreries hi ha uns quants carrers: Mossèn Vicent Fabregat, Ràpita, Comerç...que donen pena, pena. Quan hi havia diners no es van fer plans i, ara, ja em direu.
    El curiós és que això no té parangó en cap altre municipi veí. I és que estem deixats de la mà de Déu!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta