3 de gener del 2013

Una miniatura del monument de la Batalla de l'Ebre amb insults ocults contra Franco

La miniatura del monument als morts de la Batalla de l'Ebre que les autoritats van entregar al general Franco amb motiu de la visita del dictador a Tortosa portava inscrites les paraules 'hijo de puta' i 'asesino'. Així ho explica el dramaturg Albert Boadella, qui l'any 1966 era un aprenent del taller d'orfebreria en què es va encarregar la figura. De fet, Boadella afirma que ell mateix va gravar aquests insults contraris a Franco. Quatre anys abans, només amb 19 anys, Boadella havia fundat el grup de teatre Els Joglars, però encara faltaven poc més de 10 anys per al seu consell de guerra per injúries a l'exèrcit espanyol amb motiu de l'obra La Torna i la seua espectacular fugida a França, el 1977. I el 2003, ja en democràcia, Boadella va dirigir per al cinema la sàtira Buen viaje, excelencia, una caricatura dels últims dies de Franco. Aquest dijous, Boadella també és notícia perquè afirma en una entrevista, publicada al diari El Mundo, que a Catalunya pel carrer li diuen "fatxa" per les seues crítiques al nacionalisme català. "Barcelona és avui com Berlín Oriental", afirma Boadella.

Siga com siga, l'episodi de la miniatura del monument de la Batalla de l'Ebre el va deixar escrit, en un article publicat al diari El País el 5 d'agost del 2011, un amic personal de Boadella, el periodista Arcadi Espada. "El viajero se detiene en Tortosa por diversas gestiones relacionadas con su río. La primera la resuelve a poco de cruzar el puente, camino del castillo medieval donde pasará la noche. Emergiendo de las aguas, un monumento recuerda a las víctimas de la batalla del Ebro. Debe de llevar cerca de 40 años en el río y cuando fue instalado sólo recordaba a los caídos. La diferencia entre un muerto y un caído es obvia: tarde o temprano el caído se levantará. Cuando el general Franco inauguró el monumento las autoridades quisieron concederle el placer de que se lo llevara a casa. Así encargaron a un taller de Barcelona una pequeña reproducción en plata, en cuya elaboración intervino el joven Albert Boadella, prometedor aprendiz de orfebre. El muchacho participó de la agitación que rodeó al taller en los días previos a la entrega de la pieza, agitación justificada dado que lo que estaban tocando las manos de los orfebres pronto iban a tocarlas las de Franco. De tal modo participó, que en el envés de la pieza, inaccesible a la vista, pero no a la eternidad, quiso dejar su huella y escribió con el buril palabras como Franco asesino, hijo de puta, y otras de tal género. El día de la entrega estuvo muy pendiente de las imágenes que dio la televisión: por precaución, pero sobre todo porque quería ver las caras satisfechas de las autoridades y el general en el preciso momento de la solemne entrega."

12 comentaris:

  1. Ja, ja, ja, l'Albert!
    Una llegenda urbana més????
    Na, na, nanananananaaaaa,
    na, na, na, na na, naaaa,
    na, na... (de la música de "Mary d'ous")
    https://www.youtube.com/watch?v=9PfUbrztjk0 (versió original)

    ResponElimina
  2. Avui sentia un altre Albert ( Rivera ) com el defensava i s'estranyava de que a una persona com ell que sempre es va mostrar antifranquista que fins i tot va ser perseguit en alguns moments, ara se l'hi digui fatxa. És molt simple: una cosa lo treu l'altra; llavors va fer el que va fer, ara, fa el que fa. Entre altres coses insults que van més enllà de la llibertat d'expressió. Jo no sé si arriba a la "categoria" de fatxa però potser els epítets que va posar a la reproducció del monument ( si és cert ), encara que només fos per emprenyar, ara, no els posaria.

    ResponElimina
  3. Això és més fals que Enric Marco. Boadella és un bufó, i ara riure les gràcies als hereus de Franco a Madrid és qui li dona de menjar.

    ResponElimina
  4. Aquest senyor és dels primers signants del Manifest per la llengua comuna (http://ca.wikipedia.org/wiki/Manifest_per_la_llengua_comuna), un autèntic ariet per a la llengua catalana.
    Boadella explica que li diuen fatxa. Jo crec que més que un fatxa és un renegat, i tal com ha dit adesosdad, un bufó que no cal prendre massa seriosament.

    ResponElimina
  5. Jo, la veritat és que buscaria la peça, si encara existeix, i faria la comprovació. Boadella (qui l'ha vist i qui el veu) viu del que viu avui en dia, però com que la cabra té tirada a la muntanya, no pot evitar la provocació per la provocació. I no justifico que l'insultin pel carrer, no, però potser el senyor Boadella no pot esperar-se que li diguin guapo.

    ResponElimina
  6. En qualsevol cas, caldria dir que un defensor de la llibertat d'expressió com Boadella hauria de tolerar que la gent li puga dir 'fatxa' pel carrer, de la mateixa manera que ell va escriure 'assassí' i 'fill de puta' en la miniatura del monument que li van entregar a Franco. Com a mínim, a ell li diuen a la cara, i no d'amagat en una peça d'orfebreria.

    ResponElimina
  7. Tinc la foto de premsa del 1966 que capta el moment que el gobernador civil Rafael Fernandez Martinez li fá entrega de la reproducció en miniatura del monument del mitg del riu, per la meva part tampoc li dono credibilitat a la versó de Boadella, parlant en tortosí "no tenia collons" per fer lo que ara declara, já coneixem al personatje.

    ResponElimina
  8. És lo que tenen los bufons...que moltes vegades només fan gracia als qui els paguen..

    ResponElimina
  9. Y?
    Yo de aqui no me levanto ni que venga Groucho Marx. Rip. Rip. Hurra.


    Este es mi epitafio. Y no vull cobrar res.

    Lo Chaparro

    ResponElimina
  10. Y?
    Yo de aqui no me levanto ni que venga Groucho Marx. Rip. Rip. Hurra.


    Este es mi epitafio. Y no vull cobrar res.

    Lo Chaparro

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta