6 de març del 2013

Acord total per iniciar la descontaminació del pantà de Flix, però allunyats pel cabal de l'Ebre

MADRID.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, han acordat posar en marxa nous mecanismes de finançament per garantir que les obres del canal Segarra-Garrigues per abastir 44 municipis seran una realitat. En la mateixa línia, Vila també ha posat de manifest "l'acord total" que hi ha en aquests moments entre l'Estat i la Generalitat per a la retirada dels llots tòxics del pantà de Flix i les obres que acompanyen aquesta actuació, i que han de tenir lloc entre el 2013 i l 2014. De fet, el conseller de Territori i Sosteniblitat i el secretari d'Estat de Medi Ambient posaran en escena aquest acord aquest dijous a Flix, on explicaran als alcaldes del territori un calendari "precís" d'actuacions. De la mateixa manera, Vila i Federico Ramos també visitaran les obres del passeig fluvial de Tortosa i de la prolongació de la via verda per l'antic pont del tren.

Quant a les obres de neteja del pantà de Flix, Vila ha afirmat que amb aquest acord queda garantit que "les úniques obres que es demoraran en el temps són les que tenien un caràcter de compensació", és a dir, les obres del pla de restitució, mentre que les de seguretat davant un possible accident "es faran de manera imminent". De fet, Arias Cañete ja va anunciar aquest dimarts al Senat que les actuacions començaran de manera "imminent". El pla d'obra preveu un termini de dos anys i vuit mesos per fer els treballs, amb una inversió total de 165 milions d'euros, dels què 117 surten dels Fons de Cohesió de la Unió Europea.

D'altra banda, Vila i Arias Cañete també han abordat la situació dels treballadors de la planta d'Ercros que es quedaran sense feina fruit del tancament de la fàbrica. El conseller ha recordat que el Govern busca que les empreses que s'han quedat algunes de les obres de Flix que contractin aquests treballadors.

A més, Vila també ha comentat les paraules de l'acalde de Flix, Marc Mur, que aquest dimarts va amenaçar amb denunciar Ercros per contaminació si no negocia la continuïtat de la planta. El conseller ha recordat que els alcaldes en la mesura que pateixen els problemes com a propis "tenen una sensibilitat que els fa dir coses que a vegades s'han de dir d'una forma més endreçada".

Sense entesa per a l'Ebre

Però algrat aquests dos acords, Govern i Estat continuen sense acostar posicions pel que fa al cabal mediambiental del riu Ebre. Amb tot, la voluntat dels dos governs és fer un acostament i per aquest motiu Vila i Arias Cañete han acordat que "discretament" buscaran la manera de trobar punts d'entesa. En tot cas, Vila ha recordat que la posició del govern de Catalunya parteix de la premissa que el cabal ecològic de l'Ebre s'ha de garantir, i que en aquest moment el riu està "excessivament pressionat".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta