6 de març del 2013

L'Estat i la Generalitat volen escenificar dijous l'inici de les obres de neteja del pantà de Flix

FLIX (Ribera d'Ebre).- El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va anunciar aquest dimarts a la tarda que el govern de l'Estat posarà en marxa, "de manera imminent, i en coordinació amb totes les administracions implicades, les actuacions necessàries per a l'eliminació de la contaminació química de l'embassament de Flix". Arias Cañete responia d'aquesta manera el senador tortosí de l'Entesa, Joan Sabaté, que s'interessava per la previsió del Govern respecte a l'inici de la descontaminació de l'embassament de Flix, tenint en compte l'impacte territorial de l'anunci de tancament de la major part de la activitat de la factoria d'Ercros. Tot i que no va concretar la data, diferents fonts properes al govern han assegurat que l'inici de les obres es podria formalitzar i escenificar aquest dijous, 7 de març, amb motiu de la trobada que faran el secretari d'Estat de Medi Ambient, Francisco Ramos, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila.

En la seua intervenció, el ministre sí que va anunciar que el pla d'obra preveu un termini de dos anys i vuit mesos per realitzar els treballs, amb una inversió total de 165 milions d'euros, dels que 117 milions seran de fons de cohesió de la Unió Europea, i que suposen "la major inversió en una obra de descontaminació a Espanya ". Arias Cañete ha assegurat també que aquesta actuació és "prioritària", i suposa l'eradicació de més d'un segle d'abocaments tòxics al riu Ebre, el que ha ocasionat un deteriorament de la qualitat de l'aigua que abasteix a més d'un milió de persones, que rega més de 50.000 hectàrees, i que permet l'existència d'un espai protegit com és el delta de l'Ebre.

Segons ha recordat el ministre, l'obra consisteix a eliminar uns 800.000 metres cúbics de llots contaminats per organoclorats, metalls pesants i una certa quantitat d'elements radioactius. Segons l'opinió d'Arias Cañete, "es tracta d' una actuació única al món". Pel que fa a les garanties amb les quals es durà a terme aquesta actuació, el ministre ha indicat que la seguretat de la població està plenament garantida per tres vies diferents: les mesures de seguretat previstes en el projecte, els controls que es realitzen periòdicament per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i, finalment, a través de la implantació del Pla d'Emergència, aprovat el passat 14 de febrer per Protecció Civil, "amb el màxim consens".

El ministre ha aclarit que aquest pla "és una mesura no física de seguretat per garantir els proveïments de les poblacions situades aigües avall de Flix, en cas d'un hipotètic episodi de contaminació al riu Ebre". D'altra banda, Arias Cañete ha revelat que aquest dimecres es reunirà amb el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat i que, l'endemà, el secretari d'Estat de Medi Ambient visitarà Flix i mantindrà reunions amb tots els alcaldes afectats per aquesta obra per detallar el seu abast. Finalment, el titular de Medi Ambient ha matisat que aquesta obra "respon exclusivament a la necessitat d'evitar riscos per a la població i el medi ambient", i que no guarda relació amb altres assumptes com l'expedient de regulació d'ocupació d'Ercros.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta