6 de març del 2013

Només el turisme i el comerç exterior salven l'economia del Camp i l'Ebre el quart trimestre del 2012

TERRES DE L'EBRE.- La Universitat Rovira i Virgili (URV) i les cambres de comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa han presentat aquest dimecres el que consideren l'informe de conjuntura econòmica més pessimista de la darrera dècada. L'estudi, que elaboren trimestralment des del 2005, s'ha exposat aquest dimecres a Valls. Correspon al quart trimestre del 2012, i tots els indicadors són negatius, a excepció del turisme i el comerç exterior, les dues úniques variables que presenten bona nota. Especialment preocupant és la caiguda del nombre d'empreses i, sobretot, de les societats anònimes, ja que han caigut un 3,83%. De cara a les perspectives d'enguany, els responsables de l'estudi confessen que mantenir les xifres ja esdevindrà tot un repte.

"No és una perspectiva, és ja un desig que la situació no empitjori; tot indica que hi haurà un creixement negatiu de l'1,3%, per tant, el més positiu que podem esperar és que les xifres s'estabilitzin i no caiguin més", ha exposat l'economista Joaquim Margalef, del Grup de Recerca, Indústria i Territori (GRIT) de la URV. "Tot plegat no ens permet afirmar la sortida de l'actual situació de crisi", ha conclòs.

L'informe trimestral, encarregat per les cambres de comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa al GRIT de la URV, recull que l'activitat econòmica del quart trimestre al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha entrat en una "deriva crítica". Una de les dades simbòlicament més dures és la superació del llindar de les 100.000 persones en situació d'atur -taxa que supera el 25% dels actius, i a més un 53% són de llarga durada.

En paral·lel el nombre d'ocupats ha disminuït, en dades interanuals, en 18.000 persones. La caiguda de l'ocupació i l'augment de l'atur són els aspectes "més preocupants", segons Margalef, junt amb el fet que hi ha menys crèdit per a empreses i consumidors, un augment de preus -motivat per taxes i impostos- i la pèrdua del teixit empresarial. Aquesta es manifesta amb una caiguda de les societats anònimes.

La disminució de teixit empresarial ha estat important a les comarques de Tarragona -la pèrdua d'oferta, xifrada en un 2,35% en dades interanuals, ha superat la del conjunt català i espanyol. A tall d'exemple, el nombre d'empreses amb més de 10 treballadors i també les que en tenen més de 50 ha minvat en més d'un 10%, en ambdós casos. Tots els indicadors de l'informe són negatius, exceptuant dues variables.

Aquestes són l'augment de la demanda turística, bàsicament per part del turista estranger, que ha augmentat la seua estada mitjana -a diferència de l'espanyol, que ha anat a la baixa-, i el comerç exterior. Amb tot, durant el 2012 hi ha hagut una menor variació de les exportacions, amb un creixement interanual del 3,99%. "La manca de crèdit també condiciona l'exportació, que se n'està ressentint", ha advertit Margalef.

Les exportacions continuen representant la meitat respecte de les importacions -700 milions d'euros front 1.200 milions. "Som una economia que importem molt", ha dit Agustí Segarra, catedràtic d'Economia Aplicada de la URV. Territorialment també es detecta que les comarques d'interior pateixen més les conseqüències de la crisi.

Els responsables de les cambres han aprofitat la presentació de l'estudi per reivindicar el paper que assumeixen aquestes institucions per afrontar les demandes d'empreses per sortir a l'exterior, i orientar-les sense ajuda pública. En aquest sentit, han fet una crida a l'administració per a la reactivació de l'activitat econòmica.

Via ACN

1 comentari:

  1. Gràcies a buròcrates, corruptes i empresaris sense escrúpols pels beneficis acumulats fins ara. I al Govern per ser tant previsor i no fer res per a que això no passe.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta