11 de març del 2013

Puig avisa que una Catalunya sense recursos no podrà aplicar el pla estratègic de l'Ebre

TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha condicionat aquest dilluns l'aplicació del nou Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre a la disponibilitat de recursos que puga tenir la Generalitat "per funcionar com un país". Siga com siga, el procés d'elaboració d'aquest document, que ha de definir els eixos i prioritats per desenvolupar econòmicament el territori, ha arribat a la seua segona fase amb la constitució del plenari d'agents institucionals, econòmics i socials que, a través de diversos grups de treballs, l'han de definir al llarg d'aquest 2013. En aquest sentit, l'equip redactor de la URV ha avançat que el pla incorporarà també mesures de xoc a "curt termini", per fer front a l'actual situació de crisi econòmica i les seues conseqüències a les Terres de l'Ebre.

Segons ha insistit el conseller, l'execució de les mesures i del pla d'inversions públic que ha d'acompanyar el futurt Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre es troben directament vinculades a la disponibilitat de recursos per part de la Generalitat, per "ser un país normal o continuar sent un país subsidiat o més dependent. "No es tracta tant del debat sobiranista, com del de la capacitat de decidir el futur, el destí dels impostos, la gestió de les infraestructures, les polítiques energètiques i comercials. Si aquests propòsits, que el país se'ls planteja globalment, tenen resposta, el pla tindrà recursos per tirar endavant. Si el país no aconsegueix ser normal, hi haurà mancances de recursos per desplegar-se en la seva totalitat", ha aclarit Puig.

A banda d'això, Puig ha vinculat també l'"exgiència a la societat civil", per portar aquesta visió estratègica a la realitat, tot posant "en joc" recursos "físics, econòmics i humans". "O acaba en un prestatge o té èxit i es desenvolupa. Els que acaben als prestatges són els que depenen de les visions alienes", ha subratllat el conseller d'Empresa i Ocupació, tot fent una crida a la implicació de la societat civil de les Terres de l'Ebre. En qualsevol cas, Puig també ha deixat clar que l'actual situació de crisi econòmica també marcarà la implementació del pla. Així, el futur pla d'inversions, ha subratllat, "no només ha de ser ambiciós, sinó factible i viable". L'economia verda, l'energia, el turisme i la indústria, amb la millora de les infraestructures ferroviàries seran alguns dels aspectes clau.

Però, a diferència d'altres documents de planificació estratègica, basats en l'horitzó del mig i llarg termini -a quatre o cinc anys-, els redactors del Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre s'han proposat incorporar mesures a "curt termini" -a partir de l'any vinent- per intentar lluitar contra els efectes més immediats de la crisi econòmica al territori. Així ho ha anunciat el professor de la URV i responsable de l'equip tècnic de redacció, Juan Antonio Duro. El treball d'aquesta segona fase del pla s'estructurarà al voltant de les propostes de tres grups temàtics -model econòmic, territori i sostenibilitat; microeconomia i empresa; així com governança i societat- i especialitzats -sobre els diferents sectors territorials implicats-, formats principalment per persones de perfil tècnic, proposades pel Consell Promotor. De les reunions previstes en sortiran les propostes que seran debatudes al plenari, com a òrgan participatiu, i incorporades per l'equip tècnic de la URV en la redacció final, que presentarà el document l'any vinent.
 
Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta