10 de març del 2013

TV3 derivarà personal propi a les Terres de l'Ebre, però contempla col·laborar amb la XAL

TERRES DE L'EBRE.- Televisió de Catalunya enviarà personal propi a les Terres de l'Ebre per fer-se càrrec de les informació territorial, després de la polèmica que ha generat la decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de rescindir unilateralment el contracte que mantenia amb la productora de Robert Guinart, qui deixarà de treballar per a TV3 el 31 de maig. D'aquesta manera, TV3 mantindrà la seua presència al territori, ja que fins i tot ha anunciat l'obertura d'un procés de selecció de voluntaris, amb l'objectiu de derivar dues persones de l'actual plantilla de Tarragona -un periodista i un operador de càmera- , tot prioritzant per als llocs de treball les persones nascudes a les Terres de l'Ebre, com per exemple el deltebrenc Víctor Sorribes.

El nou plantejament de la CCMA arriba després d'una forta pressió ciutadana (més de 7.800 persones ja han signat la petició a internet en contra de la supressió de les delegacions territorials de TV3) i professional, però també institucional (com la declaració unànime de l'Ajuntament de Tortosa) i política (ERC havia anunciat divendres més mocions als ajuntaments del territori, i diversos partits d'esquerres havien advertit que portarien el tema al Parlament). Per tant, la cobertura informativa de l'Ebre amb personal propi es presenta ara com una mesura d'austeritat, i és una decisió que desactiva qualsevol queixa al voltant d'un presumpte greuge territorial. Siga com siga, és una solució que es va donar a conèixer divendres a la tarda, a poques hores de l'assemblea extraordinària i urgent que havia convocat la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la seu de Tortosa, per analitzar el tema i emetre un comunicat.

En aquesta reunió es va donar informació sobre el nou escenari, i també es va comentar la possibilitat que TV3 puga recórrer a les televisions locals, per complementar i obtenir un major nombre de notícies del territori. En realitat, aquesta és la possibilitat de la qual van ser informats els membres del consell de redacció d'informatius de TV3, reunits el passat 4 de març. En aquesta reunió hi van participar pesos pesants de la cadena com ara els periodistes Eduard Boet, Sígfrid Gras, Mònica Huguet, Artur Peguera, Ramon Pellicer, Joan Carles Peris, Miquel Ramon, Xesco Reverter, Eduard Sanjuan i, per videoconferència des de Tarragona, també Agustí Forné, entre d'altres.

És en aquesta reunió que molts van conèixer per primera vegada l'opció de col·laborar amb les televisions que formen part de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), i s'afirma que ja estan treballant per millorar la seua "operativitat, velocitat i qualitat". De la mateixa manera, se'ls diu que s'estan estudiant altres mesures, com ara la d'enviar recursos propis als territoris que es queden sense la feina de les productores, un cop que la CCMA ha descartat la seua viabilitat econòmica. En aquest sentit, totes les veus coincideixen en prioritzar la informació territorial amb recursos propis, ja que TV3 té "la redacció més potent del país". Tot i així, lamenten que amb la decisió de prescindir de les productores es perden "molt bons periodistes" -a les Terres de l'Ebre, l'afectada és la tortosina Sònia Castelló-. També insisteixen en què la XAL difícilment pot fer cobertura del territori, ja que només semblen operatius per cobrir temes d'agenda. A més, altres opinen que la mesura culmina un procés que fa trontollar el model de la presència de TV3 al territori, i que la imatge de la XAL no és la imatge de TV3. També s'adverteix que amb aquestes mesures es posa en joc la credibilitat de TV3 en territoris com les Terres de l'Ebre, guanyada amb 25 anys de presència.

Comunicat del Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre

D'altra banda, després d'analitzar el nou escenari, l'assemblea extraordinària del Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre va redactar divendres al vespre un comunicat, el qual no s'ha difòs fins aquest mateix dissabte. En primer lloc, la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes s'oposa "a la pèrdua de la presència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a les Terres de l'Ebre". Tot seguit, afirma que proporcionarà "tot el suport a les persones que fins ara prestaven aquest servei, i que en aquest moment es troben en una situació que, per la modificació efectuada per l'empresa de forma unilateral, afectarà els seus llocs de treball". En tercer lloc, sol·liciten "les màximes garanties perquè es mantinguin com a mínim els recursos humans i tècnics de que disposa TV3 al territori sense cap tipus de reducció". I finalment, reiteren "la voluntat que TV3 compti amb una delegació en el territori".

En aquest sentit, cal recordar que l'Ajuntament de Tortosa va reiterar dilluns el seu oferiment de cedir uns locals municipals per a una possible delegació de TV3. Fa tres anys, abans que la productora de Robert Guinart decidís reaprofitar els estudis de l'antic Canal 21 a Roquetes, el govern municipal de Tortosa també havia ofert algun local a la ciutat, com ara les instal·lacions de l'antiga clínica Monegal, davant de l'estació de Renfe.

Imatge Change.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta