20 d’agost del 2013

La Festa del Riu de Móra d'Ebre incorpora una exposició d'imatges antigues de gran format

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Móra d'Ebre celebrarà el proper 24 d'agost una nova edició de la Festa del Riu, una de les activitats més tradicionals de la festa major de la capital de la Ribera d'Ebre. Una de les principals novetats d'enguany serà la instal·lació, al mateix passeig de l'Ebre, d'una exposició de dotze fotografies de gran format amb imatges antigues de la Festa del Riu, cedides pel veí Santi Alfonso. L'objectiu de la mostra, amb muntatge de Jordi Llambrich, és oferir als visitants un veritable passeig per diferents èpoques i moments de "la festa més antiga, autèntica i tradicional de Móra d’Ebre", des dels anys 1910 fins al 2010. Tot plegat, cent anys d'història de la Festa del Riu resumides en dotze fotografies d'època.

En aquest sentit, s'instal·laran 12 plafons de 125x125 centímetres al llarg del passeig de l’Ebre, carrer que transcorre en paral·lel al riu Ebre i que comunica la plaça de Baix amb el Club Nàutic, centre neuràlgic de la Festa del Riu. Cada imatge inclourà informació sobre la data aproximada en què es va fer i la imatge i també incorporarà un codi QR per poder descarregar gratuïtament la fotografia al telèfon mòbil. Amb aquesta iniciativa es pretén anar nodrint la Festa del Riu de nous elements i aspectes que la facin més atractiva i que ajudin a difondre, sobretot, els aspectes etnogràfics i tradicionals lligats al riu Ebre que conté: les curses de muletes, el creuament del riu nedant, el toc de corn marí dels llaguters o el concurs de sirgadors de l’Ebre, elements que fan que el lloc i la festa tinguin unes característiques úniques a Catalunya.

La festa d'enguany tindrà lloc el dissabte, 24 d'agost a partir de les 17.00 hores, al Club Nàutic de Móra d'Ebre. El programa inclou la celebració de les clàssiques curses de muletes en diferents categories masculines i femenines, amenitzades per la Banda de l'Escola de Música i els Gegants Sirgadors de Móra d'Ebre. En començar, tindrà lloc el V Concurs de Sirgadors de l'Ebre, on els participants competiran entre ells estirant amb la sirga riu amunt una muleta carregada amb més d'una tona de pes. Els sirgadors concursants tornaran a portar la vestimenta típica de l'època. A més, també es farà sonar el toc del corn marí, instrument utilitzat per comunicar-se quan antigament es navegava pel riu amb llaguts. Les persones interessades a participar-hi poden inscriure's fins al dimecres, dia 21 d'agost, de 10.00 a 14.00 hores, a l'Ajuntament de Móra.

D'altra banda, l'organització ha impulsat una iniciativa perquè el públic assistent es vesteixi també per a l'ocasió amb la camisa blanca i amb el mocador típic de sirgador al coll. Així, qui no tingui mocador en podrà adquirir a la plaça de Baix abans de començar la Festa del Riu. L'organització de la Festa del Riu va a càrrec del Club Nàutic de Móra d'Ebre, el Centre d'Estudis Ribera d'Ebre (CERE) i la Regidoria de Festes de l'Ajuntament de Móra d'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta