Japó també és el principal productor i consumidor de sake, i només en països com els Estats Units, amb una colònia japonesa molt gran, es produeix aquesta beguda. Per a produir sake es necessita unes condicions especials, com una temperatura baixa i una qualitat de l'aigua molt alta i només s'utilitza aigua, arròs i ferments. "Tuixent té les condicions idònies per a elaborar un sake d'altíssima qualitat" afirma Campins. Així, explica, li van confirmar els directius de Hakutsuru que li donen suport per tal de tirar el projecte endavant. Un dels elements més importants en la producció del sake a part de l'arròs, és l'aigua, es necessiten 8 litres d'aigua per un quilo d'arròs. Aquest és el motiu que va portar Campins a Tuixent, la qualitat de la seua aigua i dels seus manantials. Actualment, l'aigua de diferents fonts de Tuixent ha estat enviada a Japó per a que tècnics experts en l'elaboració de sake l'analitzin i indiquin quina és la més idònia per a elaborar la beguda. Campins ha manifestat que "el projecte inclou una petita producció d'arròs a Tuixent per recomanació dels tècnics japonesos que en visitar la zona la van trobar idònia per a plantar-hi arròs".
En aquest sentit, Campins ha afegit que "els millors arrossos del món es cultiven en llocs alts i freds com a Nepal, a Tuixent farem unes petites terrasses a prop del riu tal com fan aquests països". La idea de Campins és fer una producció baixa, d'entre 5.000 i 10.000 ampolles de 0,72 litres, d'un sake de molta qualitat que es distribuiria per Catalunya i l'estat espanyol i una part molt petita s'exportaria a Japó. Campins ha explicat que ha contactat amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el seu conseller, Josep Maria Pelegrí, i afirma que han rebut tot el suport per part del departament per tirar el projecte endavant. Per part de l'administració local, Campins, ha explicat que els han facilitat l'aigua i que s'ha arribat a un acord per tal que l'ajuntament els cedeixi l'aigua a un bon preu.
Quan la planta de producció estigui a ple funcionament donarà feina a entre deu i vint persones de forma directa a la planta de Tuixent i a una trentena de forma indirecta contant la producció d'arròs i la distribució. Campins espera que les primeres botelles de sake que duran el nom de "Seda líquida" surtin de la planta de Tuixent a partir del 2016.
Via ACN
Imatge Molí de Rafelet
Imatge Molí de Rafelet
Molt bona idea !!!
ResponEliminaQuina llàstima que aquesta fàbrica no s'instal·li a la zona del Delta ...