22 de desembre del 2013

La CHE passa a recaptar el 80% del cànon del minitransvasament i anuncia millores a les infraestructures del Delta


TORTOSA (Baix Ebre).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha anunciat que impulsarà noves actuacions per al condicionament d'infraestructures al delta de l'Ebre que permetran optimitzar la gestió i ús del recurs de l'aigua al tram final de l'Ebre. Aquestes accions es finançaran amb una part de l'increment d'ingressos que obtindrà la CHE pel nou repartiment que s'ha resolt sobre el cànon que abona el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) pel minitransvasament de l'Ebre, d'uns 10 milions d'euros anuals. Un cop s'ha complert el termini establert per a l'amortització del Pla d'Obres del Delta de l'Ebre (PODE), la CHE passa a recaptar un 80% del cànon i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un 20%, a la inversa de com era fins ara.

El repartiment del cobrament del cànon, que s'apropa als 10 milions anuals, es distribueix entre la CHE i l'ACA en funció de les obres executades al PODE i la seva amortització. En el propi Pla es fixava el 31 de desembre del 2013 com a límit, en tot cas, per a l'amortització d'aquestes actuacions. Com ja s'han amortitzat les obres fetes tant per la CHE com per la Generalitat, s'ha aplicar el nou repartiment del cànon, com recull la Llei 18/1981 d'1 de juliol que regula el minitransvasament de l'Ebre a Tarragona.
Les actuacions estatals ja han estat acabades i per això l'organisme de conca, preveu, com recollia la pròpia Llei, destinar aquest increment dels ingressos a noves actuacions per millorar l'aprofitament dels recursos a la conca, principalment al Delta.

El PODE està directament relacionat amb el transvasament a Tarragona ja que la Llei prevei aquest pla amb l'objectiu d'optimitzar recursos i per tal que els cabals derivats fossin fruït de la recuperació de pèrdues d'aigua que patien les infraestructures dels canals del Delta. El finançament havia d'anar a càrrec de les administracions estatal i autonòmica i es considera en un 30% a fons perdut i en un 70% recuperable a través del cobrament del cànon.

Modificació de la concessió d'aigua del CAT

Actualment, el cànon suposa uns ingressos de 10 milions, però aquesta quantitat es reduirà ja que s'està tramitant una modificació de la concessió d'aigües de l'Ebre sol·licitada pel propi CAT i que busca adaptar-se a la realitat dels consums, ajustant l'explotació del sistema als usos actuals.

El cabal actual que regeix aquesta explotació del CAT és de 3,856 metres cúbics per segon, un cabal en continu i per a tots els dies de l'any, com es va fixa a l'ordre ministerial del 27 de desembre del 2002, basant-se en la documentació tècnica del moment davant la possible ampliació de l'àrea geogràfica del servei a la demarcació de Barcelona. Com aquesta ampliació es va derogar l'any 2005, amb el Pla Hidrològic Nacional (PHN), la quantitat fixada no s'ajusta a l'actual necessitat de consum.

La petició consisteix, per tant, en tornar a la situació anterior al 2002, quan l'explotació es basava en una demanda estacional, amb màxims cabals diferents segons els mesos de l'any. Així, el cabal proposat suposaria una reducció de 17 hectòmetres cúbics anuals sobre el transvasament actual de l'Ebre al Camp de Tarragona.

Via ACN
Imatge CAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta