9 de desembre del 2013

Un llibre escrit en anglès i català aprofundeix en les arrels de la comunitat jueva de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La presència de la comunitat jueva a Tortosa, com una de les més importants a la Corona d'Aragó durant l'edat mitjana, és el fil conductor de l'últim llibre de l'hebraista reusenc Andreu Lascorz. Escrita en català i anglès, "Cultura judeocatalana. La Comunitat de Tortosa", l'obra tindrà difusió als Estats Units, per donar desposta al creixent interès de la comunitat jueva d'aquest país per les seues arrels històriques. Publicat dins la col·lecció Campus Terres de l'Ebre que coordina l'Antena Cultural de Tortosa de la URV, el llibre recull les quatre conferències que Lascorz va impartir a la universitat el passat 2012 coincidint amb la presidència tortosina de la Red de Juderías de España.

Lascorz, un dels principals estudiosos de la cultura i història jueves a Catalunya, destaca que Tortosa "va ser una de les localitats catalanes amb una presència més primerenca de població jueva, segons totes les fonts". L'anàlisi de les restes arqueològiques apuntaria, fins i tot, a l'inici del domini visigot. Posteriorment, assegura, Tortosa hauria estat "durant segles" una de les "més importants comunitats jueves catalanes, molts anys la capdavantera a les nostres comarques i durant els segles XII i XIII una de les més destacades de la Corona catalano-aragonesa".

Aquest és un dels eixos centrals del llibre, així com també el paper de la dona en aquesta comunitat, cintant casos de dones jueves importants. Lascorz resumeix també documents del segle XIV i XV trobats a l'Estat d'Israel per ell mateix, i que fan referència a característiques de la vida quotidiana a Tortosa abans de la seua expulsió el 1492.

El mateix autor ha reconegut que el fet d'haver-lo escrit en català i anglès té com a objectiu la difusió de l'obra entre la comunitat jueva dels Estats Units. "Des d'un punt de vista turístic, aquest treball pot ser molt interessant, ja que, sovint, el turista israelià o jueu busca bibliografia sobre les seves arrels", ha apuntat.

La publicació del llibre, que ha estat presentat aquest dilluns al matí a l'Aula Magna del Campus de la URV de les Terres de l'Ebre, ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tortosa.

Via ACN

2 comentaris:

  1. ...pues que no se enteren los de ALERTA DIGITAL, porque nos dejaran "bien"...¡los hijos de p......ta!

    ResponElimina
  2. ...eso anterior de hijos de p_____a, va por los santos varones (asi por los c_____ones) de Alerta digital, pues todo son "judeosmasonicosinternacional" (asi todo de una tira) y si se trata de Catalunya a sobre seremos nazissepa--rratas...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta