TORTOSA (Baix Ebre).- Tortosa es tornarà a posicionar a favor del dret a decidir de Catalunya aquest 13 de gener, just 75 anys després de l'ocupació total de la ciutat per les tropes de Franco a la Guerra Civil, l'any 1939. El ple de l'Ajuntament de Tortosa aprovarà aquest dilluns al vespre, en el primer ple ordinari del 2014, una declaració institucional a favor de la celebració de la consulta sobiranista que el president Artur Mas ha anunciat que convocarà per al 9 de novembre. L'aprovació del suport de l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre tirarà endavant, com a mínim, amb els vots dels grups municipals de CiU, ERC i Iniciativa-Entesa per Tortosa, que han acordat presentar una proposta conjunta "en relació amb l'anunci de convocatòria d'una consulta per tal de decidir si la nació catalana vol esdevenir un estat independent".
De fet, la principal incògnita és saber què votaran els regidors del PSC. En aquest sentit, abans que el ple de Tortosa, altres ajuntaments del territori ja han manifestat el seu suport a la consulta del 9 de novembre, com ara els ajuntaments de Flix, el Perelló i Móra d'Ebre. Els dos primers, amb alcaldies del PSC, si bé els socialistes de Móra d'Ebre, a l'oposició municipal, també van donar suport a la moció a favor de la consulta.
D'altra banda, la declaració de Tortosa a favor de la consulta culminarà un cap de setmana d'actes independentistes a la ciutat. La plaça Barcelona de Tortosa, al costat del mercat municipal, serà aquest divendres a la tarda l'escenari de la presentació del pla d'actuació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). En concret, s’explicarà el projecte ‘Signa un vot per la independència’, així com la recollida massiva de signatures que tindrà lloc aquest mateix cap de setmana en moltes ciutats del país. De fet, l'acte de Tortosa també es farà simultàniament a Barcelona, Tarragona, Manresa, Tremp, Lleida, Olot, i Girona, de tal manera que queden representades totes les regions amb què l’ANC s'organitza al Principat. Abans d’aquesta presentació, s’encendran unes 2.000 espelmes per formar una estelada gegant, que els participants en l’acte podran apadrinar a canvi del donatiu d’un euro. L’activitat també s’amenitzarà amb una xocolatada popular i amb el concert acústic del grup riberenc Xeic!, que entre d’altres interpretarà la cançó 'Tornarem'.
D'altra banda, els punts de recollida de signatures de la campanya Signa un vot per la independència a Tortosa són, el dissabte al matí, a la cruïlla del carrer Hernán Cortés amb el carrer Alcanyís (Ferreries); a la plaça de la Cinta; al mercat central; al carrer Sant Blai i a la plaça del Carrilet. Dissabte a la tarda, al carrer Sant Blai, a la plaça de Barcelona i a la plaça del Carrilet. Diumenge al matí, al carrer Sant Blai i a la plaça de Barcelona. Els pobles del municipi de Tortosa també tindran punts de recollida durant tot el cap de setmana. A més, a les Terres de l'Ebre, cada assemblea territorial de l'ANC també instal·larà punts de recollida, que es poden consultar en aquest enllaç.
Imatge ANC Tortosa
Es legal la consulta? No. Es necessari tot aquest procés? No. Que coi fan els polítics de Tortosa votant en un ple de l'ajuntament això? Que jo sàpiga els hi paguem TOTS els ciutadans de Tortosa, per a millorar la ciutat. Ningú veu que tota aquesta bogeria l'únic que fa es enfrontar-nos i dividir-nos a natros mateix? A part de que la "Independencia" no te cap fundament, ens estan menjant el "coco", estan posant diner públics per a un procés sense cap ni peus, que ens porta a ser mes pobres.
ResponEliminaI quina hipocresia del senyor alcalde, que mentre demana la independència i esta de senador a Madrid cobrant una brutalitat. A part de lo de alcalde, lo de la gestoria, (fins fa quatre dies lo de professor), lo del McDonals, etc.... Ara ves tu i tinguet mes de 1 treball que veuras lo que te passa. Pero no, ens posarem la bandereta al coll i ho taparem tot. Així mos va...
Ingrid, suposo q molts de ciutadans a part de volguer una ciutat neta, amb llum,prospera i que tiri endavant, també volen saber si els seus regidors, estan a favor d'una consulta democràtica, ja que també son molts ( que no tots ) els tortosins i tortosines que volen aquesta consulta i que també varen participar en la via Catalana. #ÉsDemocràcia #Seny
ResponEliminaDemocràcia es complir la llei. I la llei diu clarament que la sobirania nacional es de tots els espanyols. Punt. Dret d'autodeterminació? Catalunya no el té! Que perquè? Perquè com tu be sabràs, aquest dret el va promulgar un president dels EUA, per a la defensa de les colònies, i mes tard, les Nacions Unides el van ampliar al pobles oprimits. Catalunya es una colònia? NO Catalunya es un poble oprimit? NO. Llavors Catalunya no te aquest dret.
ResponEliminaPerò clar, com aquí volem fer les lleis a mida. Si al carrer 10 millons de persones demanant que 2+2=5 s'hauria d'aprovar? o mantenir que 2+2=2 seria antidemocràtic?
2+2=2 no se si és antidemocràtic, el que és és incorrecte.
ResponEliminaPer criteri Ingrid: la democràcia, beneïda paraula, no és complir la llei sinó que és el govern del poble per part del poble. Això si, poden haver moltes lleis que son injustes, però, i d'altres que son partidistes ja que son les majories polítiques, no les populars, les que les aproven. Aquesta aprovació popular es fa mitjançant un referèndum, o consulta popular.
ResponEliminaPer tant, existeixen determinacions que es poden, o s'han d'aprovar popularment.
En el cas actual, el que una part d'un tot vulgues, o no, separar-se del tot s'ha d'aprovar per aquesta part, ja que fer-ho per part del tot sembla ben innecessari, ja que primer s'ha de consultar la part.
Evidentment al tot li pot semblar innecessari que aquesta part s'aparti del tot, molt bé, però sense saber que vol aquesta part, el tot és del tot incongruent ja que una opinió dels ciutadans queda obviada, la qual cosa no és democràtica. Seria com que a una part no se li preguntés mai. Aquesta part podria pensar que ja que el tot no li fa cas que este tot és inconseqüent, com va passar amb el sufragi femení que no existia i les dones no votaven. Per sort es va arreglar.
Respecte a les matemàtiques, et diré que en un conjunt de dos elements, 2+2=2, ha de ser un conjunt de quatre elements per a que 2+2=4 a més, l'adició ha se ser una de les operacions possibles dintre del conjunt i les lleis que se li proposen a aquest espai algebraic. Si l'adició es defineix com "el resultat d'una operació de contar elements més un" pos en un espai de 5 elements 2+2=5. Que no és cap mal resultat tampoc.
Jo no se ja si vaig votar o no la constitució actual, però pot existir un canvi d'opinions des del 78 fins ara. Son 36 anys que poden fer canviar moltes coses, entre altres, per exemple, que es passi d'una dictadura a una democràcia. Llavors dir que no a la constitució era voler la dictadura, ara, igual no voler aquella constitució potser vulgue dir que pel resultat que hem tingut, igual en necessitem una altra més d'acord amb els temps que corren i els que han d'esdevindre
...señora o señorita Ingrid, anterior del 1714 (que fueron unos años antes, el tiempo que duro la maldita guerra -porque en toda guerra cabalga el grupito De la Apocalipsis- que comenzo por Almansa) Catalunya y España, estaban mas o menos bien, en Madrid estaba la casa de Austria y poco a poco los catalanes obteniamos nuestras maneras de vivir sociales, nos regiamos plenamente por nuestras peculiares normas administrativas, teniamos nuestras leyes, etc.,etc. ..., ¡pero el Borbon de la Francia!..., aquellos tiempos del Divino Marques de Sade, su manera de vivir la vida, solo la clase selecta tenia derecho a todo, incluyendo la opresion sobre el pueblo llano, que su unico delito era el haber nacido pobre y por lo tanto a ser maltratado siquicamente y fisicamente..., este viejo Borbon, se quito de encima a su molesto nieto, y ayudado por la clase aristocratica española, mas la jerarquia eclesiastica, invadio y conquisto toda la tierra catalana, los catalanes se tuvieron que aguantar, el numero de españoles era muy superior al numero de los catalanes, despues vino la Republica y Cataluña de forma pacifica se autoproclamo otra vez independiente (sigo en otra parte 2)...
ResponEliminaParte 2:...asociada a España, pues no se queria perjudicar al resto del pueblo español, y asi habria seguido si no fuese por el Franco y sus chicos..., y ya se sabe todo lo que sufrio el pueblo catalan...ahora, el ambiente social en Europa ha cambiado, pronto todas las naciones desapareceran tal como lo son ahora, Portugal sera una provincia o departamento, España sera otro departamento, Francia idem, Italia tambien idem... y asi toda Europa, tambien habran las regiones peculiares dentro de estos departamentos o provincias..., por lo tanto si por ejemplo Andalucia la relacionamos con respecto a España como una region peculiar, no hay diferencias con Extremadura que tambien las casi mismas caracteristicas con relacion a España..., pero tener en el mismo concepto de Catalunya con España, es totalmente inadecuado y lo mismo esta pasando con respecto a Euskadi..., por lo tanto es digno que los Catalanes volvamos a querer salirnos de una tutela que por la fuerza de las armas nos impusieron, y digo esto por vivir otra forma de vivir europea, por lo tanto no hay ninguna ilegalidad en eso de la Independencia con respecto a Madrid...
ResponEliminaEn sentit estricte, la democràcia és una forma d'organització de la vida pública, en la qual les decisions col·lectives són adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta que li confereixen legitimitat als representants. En sentit ampli, la democràcia és una forma de convivència social en la qual tots els seus habitants són lliures i iguals davant la llei i les relacions socials s'estableixen d'acord a mecanismes contractuals.
ResponEliminaExtret de wikipedia.
Primero, me equivoque. 2+2=4. Fallo gravisimo.
ResponEliminai: estoy de acuerdo contigo en el último punto. La Constitución del 1978 no esta bien echa. Solo hace falta ver el resultado que tenemos hoy. A parte de el gran error de reconocer en España unas nacionalidad "históricas" que nunca jamas existieron, si bien es verdad que en el caso de Galicia eso se podría discutir puesto que hasta el año 1070 mas o menos, con el Rey Garcia si tenían una jurisprudencia y política mas o menos propias. Pero guste o no, solo hay una nacionalidad, la española. Y no me vengáis en que por tener unas costumbres y lengua propia ya se considera nación, porque no es así. Si no Tortosa también seriamos una nación propia.
Albertito Magnum: Tu clase de historia tiene un pequeño error. Y es muy común últimamente. Diferenciar ahora y en la historia Cataluña de España. Nunca jamas Cataluña a sido un país independiente de España. Si hacemos caso a la historia, una serie de señoríos jurisdiccionales independientes entre si, se juntaron entorno al señorío jurisdiccional de Barcelona, y justamente para protegerse de los francos, este se unió al casal d'Aragó. Por tanto desde siempre "hemos" ido junto a Aragon. Y a su vez, debido a una política matrimonial entre los reyes Católicos se unieron los dos reinos formando lo que es ahora España. Que se a declarado alguna vez la independencia unilateral de Cataluña? SI pero todos sabemos lo que a durado (horas?) y como a terminado.
Ingrid, tens tota la raó del món! Últimament s’ha ficat molt de moda als Ajuntament catalans, això de donar suport a les decisions presses pel Parlament de Catalunya. Aquí a Tortosa no és la primera ni l’última vegada que es farà, en detriment de les funcions pròpies del consistori local que no són altres que els problemes de Tortosa i dels tortosins. Aquesta moda, és un exemple de la estrepitosa davallada de la qualitat política dels nostres dirigents. És un exemple de la decadència política que vivim sobretot a nivell municipal.
ResponEliminaKaesar, no s’ha de ser superdotat per a arribar a la conclusió de què els polítics de CiU, ICV i ERC de Tortosa tenen un punt de vista molt similar al dels seus colegues de CiU, ICV i ERC del Parlament. Els únics que no sabem per on mos sortiran són els socialistes, però la posició política de la resta és força evident. Així que sota el meu humil punt de vista, ja es poden ficar tots a treballar per TORTOSA, que al Parlament de Catalunya hi ha 135 diputats discutint sobre aquest tema diariament.
I diu: “El que una part d’un tot vulgues separar-se del tot, s’ha d’aprovar per aquesta part”. Bé, això dependrà de la jurisdicció nacional del TOT, o no? Que hi hagi lleis que et puguin semblar injustes no vol dir que per aquesta regla de tres, tothom tingui llibertat per saltar-se la llei.
ResponEliminaQuan sento als nacionalistes equiparar-se a les feministes que van lluitar per accedir al sufragi universal (vertaderes feministes i no les que hi ha ara), o al moviment negre que lluitava per tenir els mateixos drets que els blancs, se’m cau la cara de vergonya.
La Constitució necessita canvis. Totalment d’acord. Ara bé, que no l’hagis votat no implica que no sigui vàlida. Aquestes normes es fan precisament per a que siguin perdurables, per a que no es quedin desfasades. La Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU es va signar l’any 1948 i 66 anys desprès continua sent totalment vàlida i indiscutible. I d’aquí 200 anys més, el “reconeixement de la dignitat humana de totes les persones” continuarà sent el fonament de la justícia i la pau al món. D’igual manera, la Constitució americana no l’ha votada ningú i allí contínua vigent i respectada.
Per cert, també dius que “llavors dir que no a la Constitució era voler la dictadura”. Doncs ERC va votar que no a l’actual constitució.
Como bien apunta Ingrid, el graso error que comete Albertito siempre que saca a relucir el 1714, es pintar la escena bélica como sí de una guerra entre Cataluña y España se tratara. No es así y seguramente lo sabes. En 1714, Cataluña luchó por otro concepto de España, pero no por su independencia. Por ello Casanova y Villarroel alentaban a los milicianos diciendo: “Acudirán a los lugares señalados, a fin de derramar gloriosamente su sangre y su vida por su Rey, por su honor, por la Patria y por la libertad de toda España”
ResponEliminaNo, si hi ha una part vol dir que com a mínim hi ha una part del tot. Per això s'ha de determinar la part. Mira-t'ho només amb la lògica. Si es donés que aquesta part fos mínima, com ara Ceuta i Melilla, per exemple, no seria lo mateix que si aquesta part fos Madrid, o Andalusia. Ja que no és lo mateix a l'hora de partir.
ResponEliminaO voldries que Madrid arrastrés les dues Castelles? Que, per cert, abans de la constitució es deien vieja i nueva, i Madrid era part de la nueva.
Tinc que dir que no ha sigut cap nacionalista el que ha posat d'exemple lo del feminisme. Llegeix millor. Només l'he posat jo. No t'enrames!
Jo no he dit que no sigue vàlida, he dit que potser ja és inútil, per que si nos ha portat on som, ja em diràs.
Tu saps quants militants hi havia llavors d'ERC? Saps que el que es va votar era una monarquia? No t'exranye que hi votessen en contra, pardill.
També, com no saps ja que no vivies, els ultres van votar en contra de la constitució, suposadament i que els percentatges de vot en contra a Catalunya van ser pareguts als que ara obté el PP, si seguim així....Les coses eren diferents llavors, deixem-ho així.
Ni tu havies nascut ni tampoc el PP.
...Gutijaume:..sin animo de ofender, con toda humildad te digo, que hoy dia 11, en LLeida, en una ex-catedral (igual como en Tortosa tenemos la ex-iglesia de Sant Domenech), se ha hecho un emotivo acto por los caidos en la guerra que se termino en septiembre del 1714...estas palabras son exactas, querian que el resto de España fuese como lo era Catalunya, y asi hubiese sido si hubieran ganado los austriacistas, los Borbones eran de mala ralea, mira como terminaron los ultimos monarcas...guillotinados, posteriormente Napoleon, de una republica, paso a un reino (mas exactamente un imperio) que tambien sus descendientes eran de trono hereditario, uno posible a llegar a sentarse al trono frances, murio en el sur de Africa por el 1873-74-75...a manos de los Zulues...como te decia los franceses mas la nobleza casposa y rancia apoyados por la casta arcaiqua religiosa, jodieron la marrana a españoles y catalanes, discrepo de lo que Ingrid dice...Catalunya era un condado independiente...solo fue junto (no unida) a los aragoneses por un casamiento, la hija de un rey aragones y de un conde de Barcelona, los Reyes Catolicos fueron posteriores, los españoles si nos consideraban españoles, pero la realidad no era asi...
ResponEliminaM'importa molt poc, per no dir gens, el que vote cada regidor aquesta nit ...
ResponEliminaJo el que vull és poder votar el dia 9 de novembre, i que puguin votar també Ingrid, Gutijaume i Albertito, com ho faran a Escòcia ...
I si us plau, no ens doneu més llissons d'història, tergiversant d'una manera escandalosa la "realitat històrica", tant des d'un costat com des de l'altre ...
Jo encara no sé el que votaré, però vull poder votar ...
Armando, la història se tergiversa, se mitifica i exalta en ambdós bàndols. Ara bé, existeix una historiografia científica que sorgeix com a crítica a les primeres escoles historiogràfiques romàntiques de “construcció nacional”. Com deia Josep Pla: “la història romàntica és una història falsa”. I al 2014 encara ens preguntem, “tindrem a Catalunya una autèntica i objectiva història algun dia?
ResponEliminaGuti, que la tenim a l'estat espanyol ???
ResponEliminaJo te'n podria contar moltes d'històries del que ens deien als anys 50 a les classes d'HISTÒRIA ( és clar, en castellà i sense deixar-nos parlar el català ) ...
I d'historiografia científica també n'hi ha de molts de colors, depén del color del vidre que hagi emprat l'historiador científic de torn ... Però hi ha dades que només es poden tergiversar des de la ignorància o la mala fe ... com els fets de la "creació" de ESPAÑA com una unitat territorial i política ...
I continuo amb el meu dessig de poder votar el 9 de novembre, i que tu també puguis votar ...