26 de febrer del 2014

Pressió del món local de CiU perquè el nou impost nuclear es puga invertir sobretot al Camp i l'Ebre


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Pressió del món local de CiU a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona perquè les inversions finançades amb el nou impost de la Generalitat a les centrals nuclears es quedin, en bona part, als territoris afectats aquesta indústria. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar uns 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. La previsió del Govern és que, si se supera el tràmit parlamentari, l'impost pugui entrar en vigor al mes de juliol. Per això, alcaldes i regidors de CiU de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs, i la presidenta de la federació de CDC a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, van reunir-se la setmana passada a Móra d’Ebre amb el portaveu del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, i amb la diputada ampostina de CiU, Annabel Marcos, per demanar que el nou impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica reverteixi una part a la zona on estan ubicades les centrals nuclears catalanes.

En aquest mateix sentit també es va manifestar fa uns dies l'alcalde de Tivissa i president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Jordi Jardí, que també és president de la Mesa d'Alcaldes per l'Energia de Catalunya (MADE), va afirmar -durant una entrevista a Canal 21 Ebre- que "aquest impost ha de ser sostenible i també quedar-se a la Ribera d’Ebre, al Baix Camp i als entorns nuclears que estan molt ben especificats als plans d’emergència". "Amb tots els respectes per a tothom, no entendria que això acabés invertint-se en infraestructures al Pla de l’Estany o al Pallars Sobirà", va aclarir Jardí, tot remarcant que "per un tema de risc i també per afectacions, les inversions finançades amb aquest nou impost haurien de quedar-se al lloc on hi ha el risc i les afectacions".

De la mateixa manera, el president riberenc va manifestar la seua preocupació per aquest nou impost de la Generalitat. "Cal recordar que l’Estat espanyol fa uns mesos també va aprovar un impost per a les centrals de producció energètica, i no només a les nuclears. Unes mesures que s’estan carregant el sector de les energies renovables d’una manera improcedent. No s’han pensat bé com aquestes mesures estan atacant un sector tan estratègic per a un país com és el sector de l’energia. I l’última vegada que van aplicar un impost, al Consell de la Ribera d’Ebre ens van retallar les aportacions voluntàries que feien les companyies elèctriques, i que feien que el nostre consell tingués un fet diferencial amb els altres de Catalunya en qüestions tan bàsiques com els serveis socials i de cara a les persones".



D'altra banda, la reunió de Móra d'Ebre va ser instada pels càrrecs electes de la federació al territori, perquè la reversió d’una part d’aquest nou impost servisca per millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de la zona. Un territori que, al llarg dels anys, "ha estat solidari amb el país i ha fet possible, amb l’activitat econòmica que representa la producció d’energia elèctrica, que Catalunya haja esdevingut un exemple de desenvolupament econòmic".

Durant la reunió, els alcaldes van defensar que cal prioritzar les zones on estan ubicades les centrals nuclears. Així, també es va va recordar que una part de la Ribera d’Ebre va ser exclosa per la Unesco de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, precisament per l’existència de les dues centrals nuclears d'Ascó. Per la seua banda, Turull va manifestat als alcaldes que el govern és "sensible" a obrir aquesta reflexió. Per tant, el grup parlamentari de CiU s'ha compromès a treballar per arribar a un consens definitiu que reconega "la peculiaritat i la contribució que aquesta zona del sud de Catalunya ha fet en la millora i el desenvolupament integral del país".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta