21 de març del 2014

El Comebe programa visites guiades als pobles de la Batalla de l'Ebre per reforçar els centres d'interpretació


VILALBA DELS ARCS (Terra Alta).- El Consorci Memorials dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) ha decidit reforçar l'oferta dels quatre centres d'interpretació amb rutes guiades per diferents espais dels municipis. El projecte 'Rodalies', que es posa en marxa aquest diumenge, 23 de març, aspira a convertir-se en un nou factor d'atracció de visitants a aquests equipaments, a més d'actuar com a dinamitzador dels sectors econòmics vinculats al turisme a la Terra Alta. Amb un preu de 3 euros per persona, els visitants dels centres de Batea, la Fatarella, Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs podran conèixer indrets i edificis que van jugar un paper destacat durant la Guerra Civil.

Les visites s'han programat els diumenge entre les deu i les onze del matí, just abans que obrin les portes al públic els equipaments del Comebe. "És un plus afegit abans de l'obertura, per engrescar els visitants a veure el centre i allargar la seva estada fent que es quedin a dinar al poble", explica el coordinador tècnic de l'organisme, David Tormo. El projecte 'Rodalies' sorgeix així amb la voluntat d'incrementar el nombre de visitants dels equipaments -que actuen com a satèl·lits del gran centre 112 dies de Corbera d'Ebre-, alguns dels quals amb seriosos problemes per continuar oberts durant els últims anys per manca de recursos per a personal.

La ruta vol posar en valor i redescobrir espais, edificis i patrimoni vinculats amb la batalla de l'Ebre amb relats específics en cadascuna de les quatre poblacions. Així, en el cas de Vilalba, la visita al centre 'Soldats a la trinxera', que gira al voltant de la vida de la tropa durant el conflicte, es complementarà amb una ruta temàtica sobre el setge de les tropes republicanes a la població. Passarà per cases on s'instal·laven l'hospital de campanya, el lloc de comandament franquista o l'església, que es complementarà amb la història anterior del poble. A Batea, amb el centre 'Hospitals de Sang', girarà al voltant de la xarxa sanitària i els immobles on es van instal·lar quiròfans o farmàcies, per exemple. A la Fatarella, amb 'Internacionals a l'Ebre', se centrarà en l'ocupació del poble per part dels soldats, amb el decomís de les cases dels veïns i els efectes per a la població. Finalment, al Pinell de Brai, on es troba 'Les veus del front', tractarà sobre els efectes de la batalla i la reconstrucció posterior a través de Regiones Devastadas.

Segons el Comebe, durant aquest 2014, entre març i la primera setmana de novembre, es programaran 40 visites, deu a cada poble, en forma de prova pilot. "Si va bé, l'any vinent les ampliarem", subratlla Tormo. Les rutes comptaran com a guies amb el propi d'atenció al públic dels mateixos centres d'interpretació. Estan pensades per a grups de 20 persones, com a màxim, però serà una activitat garantida, que es desenvoluparà independentment de la xifra de participants.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta