14 de març del 2014

Joan Bertomeu (PP): ‘El Delta està millor protegit amb el nou pla hidrològic de l'Ebre’


TORTOSA (Baix Ebre).- El diputat del PP al Congrés dels Diputats, Joan Bertomeu, ha reivindicat aquest divendres les bondats del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Bertomeu ho ha fet durant una entrevista a Canal 21 Ebre, tot remarcant que el nou cabal ambiental té en compte les necessitats del tram final del riu, amb un cabal mínim de compliment obligatori per al Delta. Així, el diputat del PP ha afirmat que si fins ara hi havia un cabal de 100 metres cúbics per segon que de vegades no es respectava en els mesos d’estiu, a partir d’ara hi haurà un cabal ambiental de 107 metres cúbics per segon que serà d’obligat compliment. De fet, Bertomeu ha afirmat que si el govern de l’Estat hagués acceptat la demanda de règim hídric de la Generalitat, no seria possible garantir les concessions de regadiu al Delta ni tampoc el conreu de l’arròs.

D’altra banda, Bertomeu ha afirmat que el PP no ha fet més que aprovar un pla de conca que havia d’haver-se apropat al desembre del 2009, i que l’anterior govern del PSOE havia deixat al calaix. De fet, el diputat ebrenc ha recordat que el repartiment de l’aigua es va negociar amb Catalunya i la resta de comunitats autònomes de la conca de l’Ebre, a més dels regants i altres usuaris. Bertomeu ha insistit que el pla recull les demandes de nous regadius que s’havien fet des de Catalunya, i ha acusat la Generalitat d’enganyar la ciutadania sobre la seua posició. Tot i així, el diputat ha apuntat que entén que alguns regidors del PP del territori, com els de Tortosa o Roquetes, hagen aprovat declaracions institucionals en contra del pla de conca. Un pla que Bertomeu tampoc no comparteix al 100%, tot i que s’ha mostrat partidari de fugir de posicions “demagògiques”.

En la mateixa entrevista, Bertomeu ha sentenciat que la Nova Cultura de l’Aigua ha estat un fracàs, i que hi ha plantes dessaladores que no funcionen per l’alt cost. També ha dit que hi ha estacions depuradores, com les que l’Estat ha construït a Sant Jaume d’Enveja i Horta de Sant Joan, que no s’han posat en marxa perquè l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no ha posat els diners per fer-ho. A més, Bertomeu ha deixat clar que el pla hidrològic de la conca de l’Ebre haurà de revisar-se el 2015, i que hi haurà una nova oportunitat de negociar el cabal ambiental. En qualsevol cas, el diputat del PP ha insistit que avui el Delta està “millor protegit” gràcies al nou pla hidrològic de l’Ebre.

Bertomeu també ha dit que els regants del Delta prefereixen que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) es face càrrec de gestionar el cànon del minitransvasament a Tarragona, ja que l’ACA no ha fet les obres pendents al Delta. A més, ha volgut remarcar que aquest nou pla de conca no té res a veure amb els transvasaments previstos en l’antic PHN. Fins i tot ha qüestionat que els futurs bancs d’aigua puguen servir regants i altres usuaris per vendre part de les seues concessions a d’altres conques, tal i com ha advertit la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

1 comentari:

  1. "La veu del seu amo".
    O "d'on no ni ha no en pot rajar"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta