3 de març del 2014

La central reversible de Riba-roja i la Fatarella perilla sense la nova MAT entre Escatron i la Secuita


RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha remarcat aquest dilluns que el projecte de la central hidroelèctrica que havien plantejat al seu municipi és inviable sense la nova línia de molt alta tensió (MAT) entre Escatron i la Secuita. Una MAT ara aturada pel govern de l’Estat, a causa de diversos defectes de forma en la tramitació de l’expedient. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Suárez ha explicat que els promotors de la central continuen treballant en aquesta actuació a Riba-roja d’Ebre i la Fatarella, que havia de suposar una inversió d’uns 2.000 milions d’euros. De fet, l’any passat els promotors havien arribat a sol·licitar una concessió d’aigua a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Així, l’alcalde de Riba-roja ha preferit mostrar-se prudent sobre el projecte, però ha manifestat el seu neguit perquè la central hidroelèctrica reversible “difícilment serà viable” sense la nova MAT.

La central hidroelèctrica reversible el que faria és turbinar aigua per produir electricitat quan li fes falta, o bé bombejar cabals a un embassament superior, quan hi hagués excedents elèctrics a la xarxa. Aquesta particularitat permetria emmagatzemar l'energia. La nova hidroelèctrica podria produir fins a 3.000 megawatts de potencia, com tres reactors nuclears. El projecte de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella estava promogut per la filial d'una empresa de capital català. Amb tot, Suárez ha afirmat que entén que la Generalitat es pronunciés contra l’antic projecte de la nova MAT que al gener va quedar en suspens perquè havia caducat l’expedient d’avaluació ambiental. Això sí, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre ha afegit que espera que la nova MAT puga tirar endavant amb un altre projecte que complisca estrictament la legalitat.

D’altra banda, Suárez ha explicat que els promotors de l’abocador de bales de residus inerts de Riba-roja d’Ebre estan redimensionant el projecte. Com ha recordat l’alcalde, el dipòsit compta amb tots els permisos des de l’abril del 2013. Però es preveia una inversió inicial de 22 milions d’euros, i ara s’ha redimensionat aproximadament a la meitat. Suárez ha conclòs que els promotors han hagut de superar problemes de finançament, però ha remarcat que el projecte compta amb el suport del veïnat de Riba-roja d’Ebre.

1 comentari:

  1. Jo conec el projecte, i la veritat, a aquest jovenelo li han venut megawatts pintats a un paper. Vull dir únicament que no és comprensible per qui tingue 5 dits a la ma.
    Aviam contem; 1, 2, 3000, ... dividit per 1,2, 3000 bombes dona.... una alcaldia a Ribarroja, no oblidem l'Alegre que se'n va anar molt moix, ho dic per la tàctica que és igual.
    Per a poc entesos la energia potencial que s'allibera al baixar una costa=energia potencial que es gasta pujant una costa+/- la diferencia de preu de venda de la publicitat als pobres consumidors anomenat "poble que paga imposts".
    De quin partit es?
    Ho dic per no votar fatxendes.
    A més, si l'aigua que es puja, baixa, les concessions son innecessaries o és que l'aigua la volen per quedar-se-la i fer muntets?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta