18 de març del 2014

Santi Vila i Arias Cañete s'emplacen a revisar el pla de l'Ebre el 2015, però no parlen del cabal ecològic


MADRID.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, han escenificat aquest dimarts una nova fase en les negociacions entre els dos governs, de cara a la revisió del pla de conca de l'Ebre del 2015. Tots dos han acordat la metodologia de les pròximes reunions per "assegurar" el futur del Delta, però han aparcat la qüestió espinosa del cabal ecològic del pla actual on mantenen les discrepàncies de fons. En sortir de la reunió, Vila ha apuntat que la Generalitat manté la voluntat de recórrer el pla a la Unió Europea (UE), mentre que el Ministeri ha evitat descartar qualsevol transvasament perquè "ara no toca" parlar-ne. Vila també ha anunciat que ha convocat per al proper 4 d’abril la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, "amb l’objectiu de consensuar amb el territori l’estratègia a seguir per garantir la preservació del tram baix del riu a curt, mig i llarg termini".

Santi Vila ha anunciat aquest vespre, després de la reunió amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que les dues administracions han acordat crear "un grup de treball" per garantir la sostenibilitat del Delta i consensuar millores que garanteixin un cabal adequat per al tram final de l’Ebre. Vila ha explicat que l’objectiu és “aconseguir un full de ruta que ens asseguri que podem enviar un missatge de tranquil·litat a tota la gent del sud d’Europa, que s’estima molt el Delta i que vol assegurar-ne el seu futur”. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que el primer encàrrec del grup de treball ha estat “la diagnosi de quin es considera que ha de ser un cabal raonable, sostenible, per al conjunt del riu pel seu tram baix, a partir de Mequinensa”. En aquest sentit, s’analitzaran experiències similars en altres sistemes fluvials mediterranis que evitin, entre d’altres efectes, la intrusió salina.

Ha estat una reunió d'una hora a la seu del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, en què a més del ministre, per part del govern espanyol, ha participat el secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, la directora general d'Aigua, Liana Ardiles, i la cap de gabinet del ministre. Per la seua banda, el conseller Vila ha fet una valoració positiva de la trobada, tot i que ha apuntat que els dos equips no han parlat encara de cabals ecològics. La Generalitat vol que el cabal al tram final de l'Ebre sigui de 7.000 hectòmetres cúbics, però el pla de conca que el govern espanyol va aprovar el passat 28 de febrer tan sols en garanteix 3.000.

Amb tot, Vila ha destacat que tots dos han "coincidit" que el Delta és "un lloc molt sensible i dinàmic" on "concorren moltes causes que l'alteren" i on l'Estat i la Generalitat han d'acordar "una estratègia conjunta per garantir que les pròximes generacions podran viure i gaudir del Delta com avui el coneixem".

De moment, Govern i Estat han acordat un calendari de reunions de cara ja a la revisió del pla de conca del 2015, i segons Vila, comparteixen una primera diagnosi. "En aquesta primera fase, que és de veure com ens intentem trobar al pla de conca del 2015, el primer que hem d'incorporar són elements objectius i racionals que incorporin serenitat", ha dit.

La Generalitat manté la intenció de recórrer a la UE

Malgrat aquesta voluntat d'acord, la Generalitat manté la intenció de recórrer contra el pla de conca actual davant les instàncies europees. "Efectivament ho recorrerem perquè estem en desacord amb el que s'ha aprovat fins a aquest moment", ha dit el conseller. A més, el conseller ha volgut llançar també un missatge d'advertiment a aquells que "atien el conflicte" des del territori. "Estem en desacord amb els que, lluny d'asserenar l'ànim, el que fan és excitar-lo" i "crec que és absolutament reprovable, com ha passat en les darreres hores i dies, que hi hagi pintades agressives contra ciutadans del Delta", que "tenen legítimament el dret a expressar la seva visió de les coses".

El ministeri diu que ara "no toca" parlar de transvasaments

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha apuntat que el Ministeri analitzarà qualsevol estudi sobre el Delta de l'Ebre de cara a la revisió del 2015. En tot cas, ha apuntat que el pla actual serà la base del Pla Hidrològic Nacional que es posarà en marxa pròximament. Ramos, però, no ha volgut respondre si el Pla Hidrològic es traduirà en cap transvasament de l'Ebre. "Ara mateix no té cap sentit parlar d'aquest tema, perquè ara l'objectiu és equilibrar cada riu amb les seves demandes i incorporem inversions multimilionàries com les dessaladores, que no estan funcionant, o acabar el programa de depuració de les aigües". En tot cas ha apuntat que cal "no dramatitzar" des del territori sobre aquesta qüestió.

Via ACN

1 comentari:

  1. Molt de cuento però, ni el Cañete vol baixar de burro ni Vila li vol pegar la galtada que es mereix.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta