21 de març del 2014

TRIBUNA: 'Masets de nova construcció: de l’expectativa a la frustració', article de Paco Gas


Fa pocs dies, la Direcció General d’Urbanisme ha fet pública la nova proposta del Pla director de les construccions agrícoles a les Terres de l’Ebre, una proposta que a més d’un ens ha deixat ben gelats en veure que no s’ha incorporat gairebé res de tot el que des dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, i concretament des del Baix Ebre, havíem treballat, consensuat i proposat per a l’esmentat Pla director.

És un Pla director que, en la definició, ens diu que 'té per objecte donar resposta a un problema endèmic d’aquest territori relacionat amb la regulació de les construccions de caràcter tradicional del sòl agrícola...' o 'la manca d’un marc normatiu que de manera específica reguli les possibles actuacions sobre aquest patrimoni arquitectònic rural ha desembocat en una situació complicada tant pels propietaris com per les administracions competents, atesa la manca de suport legal necessari per posar en valor un patrimoni que es sustenta en la història i la tradició i en una manera pròpia de les Terres de l’Ebre de viure i entendre el sòl rústec i l’activitat agrícola'.

Aquestes definicions i els objectius que les acompanyen, a més de les afirmacions que el mateix director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme va fer en l’extensa reunió que vam dur a terme a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre (9/04/2013), van crear una gran expectativa i el convenciment que amb aquesta proposta i l’ampli debat que es proposava es podria elaborar un document en què es recollirien les aportacions dels ajuntaments dels nostre territori perquè, de forma consensuada, es presentés una proposta unitària a la Direcció general d’Ordenació del Territori que, amb les correccions pertinents, hi donaria el vistiplau.

Així ho vam fer i així ho vam treballar en dues sessions més (17 de juliol i 4 de setembre de 2013) entre els ajuntaments del Baix Ebre. Fruit d’aquest treball i de la bona sintonia entre els ajuntaments i el Consell Comarcal es va elaborar un document consensuat amb diverses propostes. Finalment, els documents elaborats als consells comarcals, i per obtenir el màxim consens, es van debatre en una sessió de treball (23-10-2014) al consell comarcal de la Ribera d’Ebre.

La frustració ha estat quan hem rebut de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme el document que reflectia la normativa urbanística, en fase d’aprovació inicial, del PDU de les construccions agrícoles tradicionals de les Terres de l’Ebre: gairebé res d’allò que havíem parlat, documentat, proposat i escrit s’ha mantingut. Ni tan sols les primeres propostes elaborades com a base per desenvolupar el document que els ajuntaments havíem consensuat, i que tenen com a principal objectiu establir un marc normatiu que, de manera específica, a l’Ebre, reguli les futures construccions de masets.

Ni la superfície mínima per edificar és la que vam proposar (en secà, d’1 ha han passat a 4,5 ha; en regadiu, de 0,5 ha han passat a 1ha) ni l’agrupament de finques per aconseguir la superfície mínima s’ha tingut en compte, com tampoc no es podrà incrementar la superfície construïble en funció de la dimensió de la finca, ni s’ha respectat la proposta d’alçada, ni es permetrà la compartimentació interior, ni les obertures podran ser a tres façanes ni tindran les dimensions que vam proposar els ajuntaments, ni els porxos i rafals els que habitualment es construeixen, ni quasi res d’allò que hem estat anys reivindicant i que durant un any hem treballat des dels ajuntaments, en aquest cas, del Baix Ebre. Però el pitjor és que si s’aprova amb aquests criteris, en algun cas, serà una normativa més restrictiva que molts dels plans d’urbanisme que tenim els ajuntaments en l’actualitat, amb la qual cosa no estem d’acord en absolut.

Paco Gas 
és alcalde de Roquetes.

2 comentaris:

  1. Això i diuen ells promoció econòmica i llocs de treball, va home va !!!

    ResponElimina
  2. Em pregunto si a l'Empordà els afecta d'igual manera que a natros tot plegat. O potser passa el mateix que amb les " tientes " de les ramaderies del Baix Ebre ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta