28 de març del 2014

Una auditoria confirma que el projecte Castor va costar 1.461 milions, més els interessos


MADRID.- Det Norske Veritas (DNV), la companyia designada pel Ministeri d'Indústria per realitzar l'auditoria tècnica i financera del projecte Castor, ha verificat en un informe de 500 pàgines que la inversió realitzada en aquesta infraestructura ha estat de 1.461,4 milions d'euros. Així ho avança aquest dijous el diari econòmic Cinco Días. La xifra va en línia amb la presentada per l'empresa promotora del projecte, Escal UGS, en la qual participen ACS amb un 66,67% i la canadenca CLP amb el 33,33% restant. La forta desviació sobre el pressupost inicial d'aquesta infraestructura va desencadenar la polèmica amb Indústria, fins i tot abans dels problemes sísmics.

L'informe, però, ha estat costejat per Escal i Enagás. El document va ser lliurat al Ministeri el passat 21 d'octubre i, encara que el contracte establia un termini de set dies perquè aquell pogués fer els seus comentaris i reconèixer-li una remuneració el 2013, els moviments sísmics que es van produir en aquestes dates coincidint amb la primera injecció de gas matalàs a la planta, van endarrerir diverses setmanes la resposta. Indústria va exigir noves dades a DNV abans de donar el vistiplau a una auditoria que serviria per establir "la inversió remunerable" a l'operador. En l'auditoria es considera que el Castor "és tècnicament apte per a l'emmagatzematge i el lliurament de gas; que el seu disseny és l'adequat, que la seua enginyeria és segura i que s'ha realitzat amb els paràmetres i normes europees". D'altra banda, afegeix que " Escal ha actuat amb prudència pel que fa a la geo-mecànica , una qüestió rellevant en l'emmagatzematge de gas i la possible sismicitat induïda". També ha dit que els seus especialistes han seguit les pautes de l'Institut Nacional de Geologia . A més, subratlla l'informe, el cost de 1.461 milions d'euros (que no inclou interessos) és inferior als projectes equivalents que s'han construït en altres països ( per exemple , el cost al Mar del Nord se situa en 1.642 milions).

Paral·lelament a aquest procés, Indústria segueix investigant la relació entre la injecció de gas a Castor i els terratrèmols, i ha deixat clar que "si no hi ha seguretat cent per cent no arrencarà".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta