27 de març del 2014

Arxiven la denúncia per 'mobbing' de veïns de les cases de la catedral contra l'Ajuntament de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La titular del jutjat número 3 de Tortosa ha ordenat el sobreseïment provisional i l'arxiu de les diligències arran la denúncia per assetjament immobiliari d'un grup de veïns de les cases de davant de la Catedral contra l'Ajuntament de Tortosa i l'emprea municipal urbanística, la Gumtsa. En una interlocutòria d'aquest mateix dijous, un dia després que l'Agència Catalana de Notícies (ACN) fes públic el cas denunciat l'abril de 2012, la jutgessa considera que "no apareix prou justificada la perpetració dels delictes". Els tres inquilins, dos dels quals van abandonar el procés després d'arribar a un acord, acusaven l'Ajuntament d'haver deixat de fer el manteniment dels edificis de propietat municipal per fer-los fora. Un dels denunciants estudia presentar recurs.

La interlocutòria assenyala que en el cas dels inquilins del carrer Croera número 11, la parella que va arribar a un acord de permuta amb l'Ajuntament fet pel qual va acabar desistint d'exercir accions legals, "no es compleixen tots i cadascun dels elements del tipus delictiu". Tot i que havien denunciat la manca de manteniment de l'edifici, majoritàriament de propietat municipal, l'Ajuntament va traslladar al jutjat una llista d'informes i comunicacions per valorar l'estat de conservació, així com la sol·licitud de pressupost aquest any passat per reparar la teulada.

En el cas de l'únic dels denunciants que continua mantenint-se en el procés, inquilí d'uns baixos del carrer Croera número 13, la jutgessa argumenta que no encaixa dins de la tipificació penal de "mobbing" immobiliari per tractar-se d'un local o magatzem, i no d'un habitatge. "El bé jurídic protegit és la integritat moral, enfront de reiterats actes hostils o humiliants que impedeixin el legítim gaudi de l'habitatge", assegura. En el cas d'aquest immoble, l'Ajuntament assegura haver-lo apuntalat parcialment i el va acabar declarant en "ruïna imminent" pel perill que suposava. L'inquilí va acabar sent desnonat per impagament dels lloguers després d'un procés judicial iniciat pel consistori poc després de la denúncia.

Així les coses, la jutgessa considera que no existeixen motius per a la imputació de la tinent d'alcalde d'Urbanisme i presidenta de Gumtsa, Meritxell Roigé, com a representant dels dos organismes denunciats. Inicialment, la titular del jutjat tortosí va consultar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya si procedia aixecar el seu aforament per una possible imputació, extrem que va ser descartat.

Per la seua banda, els serveis jurídics del denunciant estudien si presentaran recurs a la interlocutòria de sobreseïment. El conflicte s'emmarca dins del procés obert des de fa més de deu anys per l'Ajuntament de Tortosa per adquirir la totalitat dels set edificis del carrer Croera, situats davant la Catedral i que formen part de la façana fluvial de la ciutat, per crear un espai diàfan i millorar la visió frontal del temple.

Tot i la resistència judicial dels veïns, el consistori ha aconseguit tancar acords econòmics durant els últims anys amb la majoria de propietaris per adquirir els seus habitatges. El projecte està pendent, principalment, de dos edificis i de la presentació d'un Pla Especial que ordeni de forma detallada les actuacions permeses en aquesta zona del nucli antic. Malgrat comptar amb el suport de tots els grups polítics municipals, la iniciativa ha estat rebutjada per historiadors i experts.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta