4 d’abril del 2014

La Generalitat esgotarà la via administrativa contra el pla de conca de l'Ebre, abans de denunciar-lo a Europa


AMPOSTA (Montsià).- La Generalitat esgotarà la via administrativa per modificar el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre abans d'iniciar la batalla judicial i europea. Així ho ha detallat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, després de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre celebrada a Amposta. El recurs es presentarà abans del 5 de maig davant el govern espanyol, i si no prospera el Govern pot recórrer el Pla davant del Tribunal Suprem. La Generalitat, amb tot, ja treballa per presentar una queixa davant la Comissió Europea si aquests recursos no donen el seu fruït. Més enllà de l'oposició al Pla, Govern i Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (C)HE han coincidit en mantenir obert un procés de diàleg.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha informat davant els membres que integren la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre de les iniciatives que emprendrà el Govern contra el Pla de Conca de l'Ebre. En primer terme, la Generalitat esgotarà la via administrativa amb un recurs al govern espanyol. "Si no s'atén o per silenci administratiu o perquè no es varia la posició, podem recórrer davant el Suprem", ha detallat el conseller. Així, el Govern es reserva per a última instància la possibilitat de recórrer el Pla a Europa presentant una queixa a la Comissió Europea. "Per fer aquest pas no tenim cap limitació en el calendari", ha recordat. Durant la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat, la Generalitat ha detallat els arguments que té per combatre el Pla i els raonaments tècnics amb els quals es basarà.

Uns treballs que han estat molt ben valorats des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ha trobat a faltar, però, concreció alhora de constituir comissions tècniques per definir aquestes estratègies. Amb tot, la portaveu de la PDE, Susanna Abella, ha deixat clar que, malgrat que es puguin coordinar en algun moment del procés amb la Generalitat, el moviment social continuarà lluitant contra el Pla d'acord amb la seua pròpia estratègia. "L'experiència ens ha fet veure que no podem delegar la nostra tasca en ningú", ha afegit.

Malgrat aquesta oposició al Pla de Conca, el conseller ha coincidit amb el president de la CHE, Xavier de Pedro, en mantenir obert el diàleg per millorar la gestió i l'estat del riu Ebre, especialment en el seu tram baix, i del Delta. "Tenim interès en obrir un procés de diàleg i discussió per poder objectivar els principals desafiaments que tenim per remuntar la bona salut de l'Ebre", ha assegurat Vila, afegint que cal garantir tant els interessos "legítims" dels regants com la conservació ambiental del riu i del Delta. En aquest marc de reflexió "tranquil·la i serena" que el Govern i l'Estat estan d'acord en mantenir, Vila ha detallat que s'han de prendre mesures per evitar la salinització i la regressió del Delta, i també per veure com es millora l'aportació de sediments.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta