13 de maig de 2014

La nova ministra afirma que el govern estudiarà el transvasament del Roine a partir del 2015 amb el nou PHN


MADRID.- La nova ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, ha afirmat aquest dimarts des del Senat que a hores d'ara el seu govern no pot "adoptar ni excloure" el projecte de transvasament d'aigua del Roine, i estudiarà aquesta possibilitat a partir de finals del 2015, un cop ja disposi de tots els plans de conca de l'Estat aprovats i abordi la redacció del nou Plan Hidrológico Nacional (PHN). Segons Tejerina, al seu ministeri li consta l'interès del sector privat de l'estat i de França en l'obra i ja ha a abordat la qüestió amb la Generalitat, però encara no ha establert cap contacte oficial amb el govern francès. Ara per ara, ha afegit, el projecte no té cap mena de pressupost elaborat.

Tejerina ha fet aquestes manifestacions durant la sessió de control en resposta a una pregunta del senador tortosí de l'Entesa Joan Sabaté, que li ha reclamat que expliqui si hi ha cap principi d'acord o negociació amb la Generalitat sobre un traspàs d'aigua del Roine fins a l'Ebre o les conques del Júcar i Segura. Sabaté ha destacat que Santi Vila i Miguel Arias Cañete van abordar aquesta qüestió en la seva recent reunió a Madrid, i ha recordat també que un estudi intern del govern espanyol datat al 2009 desaconsellava qualsevol transvasament del Roine.

Segons Sabaté, l'obra costaria prop de 4.000 milions d'euros i seria una clara "agressió mediambiental" no només al riu Roine, sinó a tot el territori que hauria de creuar. A més, ha afegit, no respondria a criteris d'eficàcia i eficiència, com sí que ho fan -ha assegurat- les plantes dessaladores dels rius Tordera i Llobregat.

En la seua resposta, Tejerina ha afirmat que el seu govern prioritza la planificació hidrogràfica a qualsevol projecte d'aquesta importància, i per tant només estarà en disposició d'analitzar i valorar totes les alternatives quan disposi de tots els plans de conca aprovats, fet que es produirà a finals del 2015.

"En aquests moments no es pot adoptar ni excloure capo alternativa a priori. El que es tracta és de treballar per garantir aigua en quantitat suficient per a tots, amb protecció del medi ambient, i això es farà sempre des del consens i el coneixement científico-tècnic", ha dit. Segons la ministra, aquest és el motiu pel que el seu Ministeri encara no ha establert cap contacte oficial amb França, "malgrat que sí que està en contacte amb la Generalitat i consta l'interès del sector privat tan espanyol com francès per fer aquesta obra".

A més, ha afegit, en la mesura que no existeixen els requisits previs "encara no hi ha previst finançament per a aquesta obra en l'actual període de programació". "Quan acabi planificació es faran futurs contactes amb França per explorar la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica", del projecte, ha conclòs.

Via ACN
Imatge magrama.gob.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta