11 de maig del 2014

Malestar entre els arrossaires del Delta pels sis mesos de retard dels ajuts agroambientals


AMPOSTA (Montsià).- Un nou retard en el pagament dels ajuts agroambientals de 2013 als arrossaires del delta de l'Ebre està posant financerament contra les cordes el sector. Els sindicats Unió de Pagesos i ASAJA han denunciat que la manca del cofinançament del 25% per part del Departament d'Agricultura impedeix fer efectius els ajuts, que aporten també en un 25% l'Estat espanyol i en un 50% la Unió Europea. Són en total uns 7,8 milions d'euros per a les 20.000 hectàrees de conreu al Delta, que habitualment es cobraven a finals d'any o principis del següent i que, en aquesta ocasió, s'estan endarrerint uns sis mesos. La situació dificulta als pagesos assumir els deutes i despeses per a la nova campanya ja iniciada.

La impossibilitat de disposar d'aquests recursos, amb els quals els arrossaires compten per poder fer front a les despeses de començar la campanya, està generant seriosos problemes de liquiditat en nombroses explotacions del Delta -també hi ha 1.000 hectàrees d'arrossars a la zona de l'Empordà que perceben aquests ajuts-, segons han explicat representants de les organitzacions sindicals. "S'han d'ajornar els pagaments de les llavors i dels arrendaments", sosté el responsable nacional del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos, Dani Forcadell.

Els problemes s'encadenen dins l'economia local: molts tallers veuen com no poden cobrar les seves factures per reparació de la maquinària agrícola. "Hem de posar gasoil, tractar amb fitosanitaris. Si no rebem els diners hem de fer pòlisses de crèdit per arribar a finals de mes", afegeix, amb les despeses afegides que aquesta fórmula suposa per a la butxaca dels mateixos productors. "Hi ha explotacions que no poden pagar", certifica el responsable d'Asaja al delta de l'Ebre, Albert Castelló. Tot plegat pot deixar molt tocades les butxaques del sector aquest exercici o aturar el funcionament de les empreses agrícoles, reconeixen.

No és una situació nova, però en aquesta ocasió s'ha agreujat. Malgrat que, habitualment, se solen cobrar a finals d'any, els pagaments corresponents al 2012 van arribar el passat abril de 2013, amb pràcticament cinc mesos de retard. Enguany, però, l'espera s'ha fet encara més llarga i, de moment, no hi ha cap data prevista. Són els ajuts que el sector cobra per un paquet de mesures que han d'aplicar als camps amb l'objectiu de garantir l'equilibri ambiental: des de la inundació dels camps durant l'hivern, les mesures contra la plaga del barrinador o el fanguejat dels arrossars. A més, els propietaris d'unes 7.000 hectàrees del marge esquerre deixaran de cobrar 54 euros per hectàrea per l'assecament dels camps en la lluita contra el caragol maçana, després que la Unió Europea no hagi autoritzat la percepció dels ajuts en aquests casos.

Els sindicats assenyalen com a responsable de la demora el Departament d'Agricultura de la Generalitat en el marc d'un sistema de pagament cofinançat, que exigeix l'aportació activa de les tres administracions implicades perquè es pugui fer efectiu. "És un ajut a tres bandes: si una d'elles falla, la resta no posa el que li pertoca", clarifica Forcadell. Les organitzacions porten exigint des de fa mesos al Departament que assumeixi la seva responsabilitat per desbloquejar els pagaments.

Aturat a Economia i Finances 

Segons els han comunicat, la manca de liquiditat seria la responsable del retard i, en aquests moments, l'autorització continua pendent del Departament d'Economia i Finances. Teòricament, el termini per fer efectiu l'ajut finalitza a la mes de juny, però no se'ls ha facilitat cap data. Addicionalment, però, Agricultura també hauria passat la pilota de la responsabilitat al govern espanyol, a qui hauria retret que tampoc hagi fet l'aportació necessària del seu 25% per als pagaments. Davant d'aquesta situació, ASAJA va demanar per escrit al Ministeri d'Agricultura si aquest extrem era cert, rebent per resposta que l'administració estatal havia complert els seus compromisos aportant un total de 14,5 milions d'euros corresponents al 2013 en ajuts per fer efectius els cofinançaments amb la Generalitat.

Tot plegat no ha apaivagat la inquietud generalitzada del sector que, a més d'exigir la recepció dels prop de 8 milions d'euros, reclama ara també al Departament d'Agricultura que fixi un calendari anual de terminis de pagament per evitar aquest tipus de situacions, segons ha apuntat Forcadell. També ha demanat a la Generalitat i al govern espanyol que deixin d'utilitzar-se mútuament com a excusa a l'hora de fer efectius els seus compromisos amb els pagesos.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta