30 de juliol del 2014

'El país que volem', article de Xavier Vega


Són els fills del franquisme, de la llarga, fosca i freda nit de repressió i barbàrie. Són hereus de la pitjor Espanya, de la madrastra sense compassió per als seus fills, de l’Espanya Negra de Darío de Regoyos, del “Vuelva usted mañana” de Larra. En la seva mentalitat de llops esteparis, no hi ha lloc per al diàleg (del grec dia, “dues parts” i lógos, “llenguatge”, “pensament”). Només entenen el monòleg de la dominació, perquè la lògica de la negociació, de la transacció, del comerç i l’acord és estranya a la seva essència autoritària.

“Castilla miserable, ayer dominadora / envuelta en sus harapos, desprecia cuanto ignora”, va escriure Machado. Des de la ignorància, pensen la seva història com en el versos d’Alberti: “A galopar, a galopar/ hasta enterrarlos en el mar”. Diuen que van arrencar a Astúries i van recórrer “las grandes, las solas, desiertas llanuras”, fins a expulsar els àrabs i els jueus. Després, encara es van embarcar per anorrear milions d’indígenes i centenars de llengües i cultures, més enllà del vast Oceà. I mentre en treien milers de tones de plata (40.000, només a Potosí), la seva gent moria de fam per la corrupció dels governants, les constants guerres de religió i la incapacitat de gestionar l’Imperi amb criteris racionals.

Els temps han canviat, però ells són els mateixos, els descendents de la vella oligarquia establerta a Madrid, una casta formada per les velles famílies aristòcrates, els alts funcionaris de l’Estat i els poders fàctics. Al principi guardaven les formes, temorencs de la nova situació política. Però, davant la incapacitat de l’altre gran partit dinàstic i la passivitat de la gent, han perdut la por, s’han arrencat les màscares i tornen a cavalcar. I tornen a llençar aigüera avall milers de milions d‘euros en trens d’alta velocitat, aeroports sense vols, autopistes gratuïtes i suborns, mentre les classes populars naufraguen en la crisi. Neguen els Països Catalans, però alhora els afirmen com a territoris singulars, com a unitat de destí en l’espoli econòmic i en la persecució lingüística i cultural.

Perquè legislen contra la llibertat i contra el poble, sobretot, contra el poble català. Intenten que cada dia ens sentim una mica més desgraciats. I nosaltres pensem que sentir-se català és, tal vegada, sentir-se infeliç, pel càstig permanent que ens imposen, dia sí, dia també. Però ens manté ferms la idea que ha de ser pitjor sentir-se espanyol, quan només és possible d’acord amb el seu cànon nacional: vol dir acceptar el fanatisme religiós i el militarisme, la intransigència i l’engany com a fonaments del poder, la cobdícia, l’arrogància i la desídia com a virtuts teologals, el menyspreu a la diferència. Vol dir Numància i el Cid, Torquemada i Olivares, Felip V i els Borbons, els Primo de Rivera i Franco, el nacionalcatolicisme i Rouco Varela, Aznar i les misèries de la FAES, la caspa i Bankia, la catalanofòbia més delirant.

Sabem prou bé quin és el seu projecte nacional i per això en tenim un altre: el nostre propi. Volem el país que va somiar Macià: “una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa”. Haurà de ser un lloc on tindran cabuda els catalans de sempre i els nous: no preguntarem d’on ve tota la gent que ha arribat a casa nostra a fer les Amèriques, només preguntarem cap a on vol anar, cap a on hem d’anar per construir una pàtria per a tothom que vulgui compartir-la, un espai de civilitat i de progrés. La nostra història està feta de nouvinguts i de respecte a la diversitat. Aquesta és la nostra grandesa i aquest, el nostre futur.

El 9 de novembre hem de votar i hem de votar independència. Perquè tots comencem a estar cansats de ser independentistes i necessitem ser independents per ser, finalment, un país normal.

Xavier Vega 
és president de la Secció Local de Flix d’ERC.

1 comentari:

  1. Llegint l'article, francament, a un li queda el regust d'estar davant d'un nacionalista excloent i molt poc respectuós. Diu que la nostra historia esta feta " de nouvinguts i de respecte a la diversitat " diversitat sí, nouvinguts, sobre tot, fins fa 15 anys, bàsicament des d'altres pobles d'Espanya. Què passa que tots el bons van vindre cap aquí, i allí es van quedar els dolents ? O és que també en van vindre de dolents i que, per tant, ara habiten entre natros ( ui, ui ) . Què passa, sr. Vega, que a Espanya no hi ha gent tant plural i diversa com a qualsevol altre país del mon ? Així és com fomentem el bon veïnatge que ens intenten vendre des de l'independentisme ? ( " serem bons veïns, no patiu " ) . Només hi ha gent del PP i descendents del franquisme, a Espanya ? Només ja això a Espanya ?: "Numància i el Cid, Torquemada i Olivares, Felip V i els Borbons, els Primo de Rivera i Franco, el nacionalcatolicisme i Rouco Varela, Aznar i les misèries de la FAES, la caspa i Bankia, la catalanofòbia més delirant ".
    Ara, estos dies, per l'afer Pujol, des de l'entorn s'intenta des-legitimar algunes crítiques amb l'argument de ...." no dieu que Pujol no era Catalunya"....pos ara, no culpeu Catalunya d'un assumpte particular d'una persona " . Pos bé, apliquem-nos el " cuento ". TOTS .
    Ah, per cert, Mentre tant, Roca defensant la infanta ( tot molt professional, clar ) , les caixes catalanes desaparegudes o amb el poder decisori fora d'aquí, ( no hi ha cap culpable a casa nostra ? ) ; algun membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional manant molt a les autopistes i que n'és responsable dels peatges etc. Voleu dir que, a l'igual que ara, al llarg de la historia, no han hagut catalans que també han fet d'espanyols dolents ? Bankia. Bankia, sí. I natros Caixa Tarragona o Caixa Catalunya. I per favor, tots just en aquests dies de " tristesa col·lectiva " per la mort del pare polític de molts nacionalistes, del pujolisme, no sé si n'hi ha per treure molt de pit. Perquè sí, serà una cosa d'ell, però pressa per enterrar-lo n'observo molta . I quan des de la caverna mediàtica se'ns recorda que on és l'oasi català, tenen més raó que un sant .
    I finalment : " Neguen els Països Catalans " qui ? els propis valencians, els illencs ? O els mateixos catalans ? Em penso que no cal anar molt enllà dels territoris de parla catalana per veure qui, de fet, nega tal cosa. Lo qual no vol dir que d'aquí 20 anys, pugui canviar. O és que la resta no tenim dret a parlar en nom de majories, com ho fan, feu els independentistes que parleu en nom de Catalunya ? ( " Sabem prou bé quin és el seu projecte nacional i per això en TENIM un altre " " COMENCEM a estar cansats " " Volem el país que va somiar Macià: “una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa” ) . Per cert, això de espiritualment gloriosa ", què vol dir ? a mi em sona a FAES, pot ser ?. O s'ha d'emmarcar -com el sentiment de compassió de Mas- en sentiments més elevats i místics. Perquè, efectivament, " para ofrenar noves GLORIES a Espanya " diuen pel país veí .

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta