29 de juliol del 2014

La Cort d'Honor organitza una conferència sobre el destí del tresor de la catedral de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- Una part del tresor de la Catedral de Tortosa, entre el qual figura el relicari major, va desaparèixer durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i avui encara és una incògnita la sua destinació final. Es tracta d'un episodi de la nostra història més recent sobre el qual s'han formulat diverses hipòtesis, algunes de les quals el situarien als Estats Units, després d'haver creuat l'Atlàntic a bord del Vita, un barco que va salpar a primers de 1939 amb destinació a Mèxic amb altres col·leccions del patrimoni col·lectiu. Sobre aquestes teories, el doctor Jacobo Vidal, professor d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, pronunciarà la conferència "El tresor de la Catedral de Tortosa ressuscitat pels arxius fotogràfics i els inventaris", el proper 6 de setembre en el marc de les festes de la Cinta.

Aquest acte l'organitza la Cort d'Honor de la Mare de Déu de la Cinta, amb la col·laboració del Prior de la Catedral i de l'Ajuntament de Tortosa, amb l'objectiu de donar llum sobre aquests fets històrics i de posar en valor el patrimoni de la ciutat. La conferència tindrà lloc, precisament, a la seu de la UNED, antigues dependències del Banc d'Espanya, les cambres de seguretat de la qual van custodiar el tresor catedralici just abans de la seva desaparició. El Prior de la Catedral, Mn José Luís Arín, ha recordat que el tresor desaparegut té un gran valor artístic i espiritual i que continua sent una incògnita el seu parador. La presidenta de la Cort d'Honor de la Mare de Deu de la Cinta, Mònica Ripoll, ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és explicar la història al voltant del tresor i "mantenir viva la devoció a la Cinta".

La també representant de la Cort d'Honor, Maria José Borràs, ha recordat que Jacobo Vidal ha explicat davant altres fòrums internacionals, l'últim una conferència al Museu del Louvre de París, les diferents teories sobre la sort final del tresor catedralici de Tortosa. Finalment, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha felicitat els impulsors d'aquesta iniciativa en la mesura que es tracta d'una història encara desconeguda per bona part de la ciutadania.

Vídeo Canal 21 Ebre

1 comentari:

  1. ...en la pasada incivil confrontacion, los comienzos fueron sumamente oscuros, primero por los de la zona "roja" donde habia un galimatias de anarquistas, comunistas, republicanos de centro derecha, republicanos de centro izquierda, o republicanos de extrema izquierda, y por el otro lado los opositores a esta barbarie, falangistas y grupos de frailes y curas, que disfrazados de milicianos incitaban al conglomerado de bestias (por que sus maneras de comportarse y comportamiento generalizado) a quemar recintos religiosos, que previamente habian sacado la mayoria de obras, bien pictoricos, bien esculturas, o bien joyas sacras, que se dice, se comenta que estan sumerguidos en los sotanos del Vaticano, tambien mucho oro fue transportado a la capital de los comunistas o el ombligo del nuevo mundo que todos los comunistas querian hacer (Moscu), sobre este relicario, se habla mucho, dicen que esta por EEUU, que lo tiene un coleccionista de obras de arte obtenidas de modo fraudulento o tal vez sea un objeto utilizado por alguna organizacion satanica en sus aquerrales... pero todo dentro de las transacciones del mundo ilegal, y como tales se mueven secretamente y ocultamente, o tal vez sea otra mas de las piezas, que se han destrozado, le han quitado las piedras preciosas si las habia, y el metal precioso fue fundido y transformado en otra cosa, como ahora ocurre con los robos de joyas, que lamentablemente se estan cometiendo en algunas propiedades y domicilios, lo mejor que podemos hacer, ya que hay dibujos, planos y fotos de antaño, es hacer otro, que lo consagren, y se utilice para el culto, si algun dia apareciese el primitivo objeto religioso, pues tendriamos dos...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta