28 d’agost del 2014

Esquerra presenta al·legacions al COPATE i acusa CiU i el PP de voler repartir-se els càrrecs i les 'menjadores'



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació d'ERC a l'Ebre ha decidit presentar al·legacions a l'aprovació inicial dels estatuts del nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), aprovada pels consells comarcals del Baix Ebre i Montsià. Tot i que el Govern havia demanat que no es presentessin al·legacions per evitar retardar més la posada en marxa del nou ens, que també ha de gestionar la Reserva de la Biosfera, els republicans han advertit que l'aliança entre CiU i PP als dos consells comarcals posen en risc la viabilitat del Consorci. "Proposen fins a cinc òrgans de representació política per alimentar menjadores i repartidores", ha assegurat el president de la Federació d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa.

ERC ha insistit que creu que el COPATE és una figura "molt important" pel territori, però ha lamentat la "incapacitat" de gestió i la manca voluntat de negociar dels presidents dels consells comarcals. Aspa ha lamentat que CiU hagi convertit "el gran projecte de legislatura" en un "tripijoc polític".

Les al·legacions, que s'han registrat aquest dimecres als dos consells comarcals, es fonamenten en alguns dels requeriments que, segons ha recordat ERC, ja es puntualitzaven en els informes elaborats per la Direcció General de l'Administració Local del Departament de Governació i per la secretaria i intervenció del Consell Comarcal del Montsià. Així, la primera de les nou al·legacions assegura que no està justificada la creació d'un nou consorci com reclama la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). Per ERC, no hi ha cap estudi que certifiqui que amb la creació d'aquest consorci, la gestió de les polítiques ambientals seran més eficients.

Així, ERC preveu que, d'acord amb la legislació vigent, es pugui establir un model de gestió a través de la signatura d'un conveni entre els ajuntaments i consells comarcals, evitant crear un nou ens.

La tercera al·legació fa referència a la duplicitat inicial d'estructures ja que es preveu primer crear el nou COPATE abans de dissoldre els cinc consorcis actualment existents, quan hauria de ser a la inversa. ERC també qüestiona la manca d'adscripció del consorci a una administració ja que, segons plantegen, es genera una contradicció als estatuts perquè asseguren que el COPATE quedarà adscrit al Consell Comarcal del Montsià però, en canvi, es preveu que els "funcionaris habilitats amb caràcter nacional", com el secretari, seran exercides pels funcionaris del Consell Comarcal del Baix Ebre que ocupin aquest lloc.

A més, un dels punts dels estatuts que ERC ha qüestionat més des d'un inici ha estat la composició, elecció i substitució dels membres de la junta general. Els republicans demanen que tots els ajuntaments, que són qui tenen les competències delegades en polítiques ambientals, puguin tenir veu i vot directe ponderat, i no que el tinguin membres nomenats pels governs dels consells comarcals. "Cada municipi hauria d'estar representat directament a la junta amb veu i vot, un vot que s'establiria en funció del número d'habitants que es representessin i d'acord amb una fórmula de representació ponderada a determinar", planteja l'al·legació.

Així mateix, els republicans asseguren que el Consorci ha de tenir un "emblema" i no una "ensenya" com diuen els estatuts, i denuncien que hi ha multiplicitat d'òrgans de direcció que no s'adequa al procés de racionalització i simplificació que estableix l'ordenament jurídic.

Via ACN
Vídeo Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta