20 d’agost del 2014

Les microalgues de Riba-roja no són tòxiques i Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs ja poden captar aigua del pantà


BATEA (Terra Alta).- Les analítiques de la taca apareguda diumenge a la tarda al pantà de Riba-roja d’Ebre han donat un resultat negatiu en la toxicitat de les microalgues. Per tant, els municipis de Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs ja poden començar a captar aigua del pantà per omplir els dipòsits. Amb tot, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha decidit mantenir la petició preventiva de restriccions d’aigua durant aquest dimecres, fins que es normalitze el nivell d’aigua dels pous que abasteixen els tres municipis de la Terra Alta, i que a hores d’ara encara és baix.

Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat continuarà abastint amb camions cisterna els tres municipis, i de manera paral·lela a la captació d’aigua del pantà de Riba-roja, fins al restabliment del servei ordinari d’aigua. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha gestionat l’abastiment de tres empreses amb sis cisternes, que han fet un servei ininterromput i han mobilitzats uns 500 metres cúbics d’aigua, des de dilluns 18 d’agost al migdia.

A més, la direcció general de Protecció Civil mantindrà l’alerta del pla Procicat mentre duren les tasques de subministrament d’aigua sanitària mitjançant cisternes d’aigua potable. De la mateixa manera, s’ha demanat a la ciutadania que durant aquest dimecres eviten aquelles activitats de consum d’aigua que siguen prescindibles, fins que el nivell d’aigua del dipòsit que distribueix aigua als municipis afectats es puga normalitzar en les properes hores. D’altra banda, les activitats de bany i de pesca a tot el pantà de Riba-roja d’Ebre es poden reprendre amb normalitat.

Les alarmes es van disparar diumenge a la tarda, quan una trucada al telèfon 112 va alertar de la presència d’una taca de color blavós al pantà de Riba-roja d’Ebre. Protecció Civil de la Generalitat va ordenar, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), deixar de bombar aigua potable a cinc municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre: Flix, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Però dilluns es va restringir el bombeig d'aigua únicament als tres últims municipis, ja que són els tenen el punt de captació aigües amunt de la presa. Les primeres analítiques fetes d’urgència pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van determinar que la taca va produir-se per un bloom de fermentació de microalgues. Les analítiques que ara ha fet la CHE i l’Agència Catalana de l’Aigua han acabat de confirmar que les microalgues no són tòxiques.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta