17 de setembre del 2014

El bisbat de Tortosa promociona el seu patrimoni cultural amb el projecte 'Dertosa Sacra'



TORTOSA (Baix Ebre).- La diòcesi de Tortosa s'ha sumat al projecte turístic, religiós i cultural anomenat 'Catalonia Sacra', creat fa un parell d'anys pels deu bisbats i arquebisbats de Catalunya per promocionar el seu patrimoni artístic i històric. Al bisbat de Tortosa s'ofereixen tres rutes per visitar les esglésies i ermites de la zona: una per la costa, l'altra pel Maestrat i els Ports de Morella, i l'altra per la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. El fet que el bisbat de Tortosa tingui una bona part del seu territori al País Valencià ha fet que al projecte s'hi sumi amb nom propi: Dertosa Sacra. El pròxim dia 26 de setembre es farà la presentació oficial del projecte a la Catedral de Tortosa.

El projecte 'Catalonia Sacra', rebatejat a la diòcesi de Tortosa com a 'Dertosa Sacra', vol donar a conèixer les obert d'art i arquitectura de les més de 300 esglésies, convents, monestirs , basíliques, catedrals i altres edificis religiosos de tot el país. Al bisbat de Tortosa, entre les activitats que s'han inclòs hi ha tres rutes turístiques: la del nord que recorre deu esglésies, capelles, convents i santuaris de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre; la del sud, anomenada ruta del mar que mostra nou ermites, esglésies i capelles de les poblacions costaneres del territori; i la ruta centre, del Maestrat de Montesa i dels Ports de Morella, que preveu itineraris per visitar set esglésies, santuaris, i basíliques d'aquesta zona de la diòcesi.

Els itineraris recomanats es poden trobar, amb una contextualització històrica, a la web del projecte www.cataloniasacra.cat. A més, també es recomanen llocs on poder menjar i allotjar-se. "Volem oferir i mostrar el patrimoni que té l'església i donar-li la seva funció cultural, social i universal que té", ha detallat Mossèn Josep Alanyà, canonge arxiver del bisbat de Tortosa.

Però més enllà d'aquestes tres rutes, el projecte també inclou visites guiades a la catedral de Tortosa, entre altres, xerrades per donar detalls dels valors culturals i teològics del patrimoni conservat; així com cursos de formació itinerants pels diferents bisbats de Catalunya i que tractaran temes concrets, per exemple: com funciona un arxiu, que és un retaule, o coneixements històrics sobre la catedral. "Està adreçat a tothom però especialment a guies turístics perquè a vegades ens trobem que tenen molt desconeixement de la història", ha reconegut Alanyà.

Altres activitats que es plantegen és l'anomenada 'Descoberta', on s'aprofundirà sobre detalls d'objectes o patrimoni encara desconeguts per molta gent, com pugui ser un estudi sobre les voltes o els pilars de la catedral, o del què hi ha sota l'actual temple de Tortosa.

El pròxim 26 de setembre es farà la presentació oficial de 'Dertosa Sacra' a la catedral de Santa Maria de Tortosa, amb la presència del bisbe de la diòcesi Enrique Benavent, i es donarà el tret de sortida al desplegament de les activitats que s'engloben. De fet, aquest mateix dia es farà la primera activitat del bisbat en el projecte que serà una conferència sobre el valor del retaule de l'altar major de la catedral, a càrrec de l'historiador Joan Hilari Muñoz.

Via ACN

1 comentari:

  1. A vendre, que hi ha crisi!
    "Obispae tour operator".
    Prompte les subvencions a la iniciativa.
    I a pagar per entrar a la Catedral. Que no s'ature!.
    Res de refugi, hotel.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta