3 d’octubre del 2014

L’Estat liquida el projecte Castor però indemnitzarà Escal UGS amb 1.350 milions d'euros


MADRID.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret llei que accepta l'extinció de la concessió del projecte Castor davant de les costes de Vinaròs i Alcanar. A finals del juny d’enguany, la companyia Escal UGS, participada pel grup ACS, va anunciar que renunciava a la concessió de l’explotació del magatzem submarí de gas. L'acord que ha pres el Consell de Ministres preveu que ara l'empresa siga indemnitzada amb 1.350 milions d’euros. Una compensació milionària que avançarà Enagás i que recuperarà, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors de gas. Segons ha informat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l’Estat posa en "hibernació" el magatzem, i el gestor tècnic Enagás Tranporte es farà càrrec del manteniment de les instal·lacions, de les quals es prohibirà l'extracció de gas natural.

De moment, el govern espanyol encara no opta pel desmantellament, però tampoc el descarta. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern ha assenyalat que es podrà aixecar la hibernació del magatzem si els estudis tècnics ho aconsellen. De la mateixa manera, també es podrà determinar el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor en condicions segures. En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha destacat que la seguretat i la protecció del medi ambient han estat elements clau en la definició d’aquesta solució.

Els mesos de setembre i octubre del 2013, la injecció del gas matalàs al magatzem submarí va provocar més d’un miler terratrèmols al nord de Castelló i les Terres de l’Ebre, el més greu dels quals va arribar als 4,3 graus a l’escala de Ritcher. El govern de l’Estat va aturar l’activitat i els diversos estudis van confirmar la relació directa entre la injecció de gas i l’onada de sismes. De fet, també es va saber que la promotora del Castor va injectar gas sense haver estudiat la falla on es van produir els terratrèmols.

Fa uns dies, en complir-se el primer aniversari de l’episodi sísmic, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia advertia que encara hi havia comptes pendents, i que calia focalitzar el moviment social en la lluita pel desmantellament del Castor. També per evitar el que ara s’ha aprovat, és a dir, la socialització de les pèrdues amb la fórmula per compensar la promotora amb 1.350 milions d’euros. Uns diners que, en part, sortiran de l’encariment de la factura del gas. A banda, es calcula que el desmantellament podria costar uns 300 milions d’euros.

En realitat, poc abans que Escal UGS renunciés al projecte Castor, el govern espanyol ja va quantificar en 1.700 milions d’euros el cost que suposaria tancar la planta. L’empresa s’havia compromès a posar en marxa el Castor al mes de novembre o, en cas contrari, retornar als inversors bona part dels més de 1.4000 milions obtinguts gràcies a l’emissió efectuada amb el suport del Banc Europeu d’Inversions, que va comprometre en l’operació 500 milions públics.

Imatge La Moncloa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta