29 de desembre del 2014

El nou col·lector de pluvials de l'eix de l'Ebre abocarà al riu i serà compatible amb el soterrament de la C-12 a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Un col·lector que desguassarà directament al riu Ebre és la solució que el Departament de Territori i Sostenibilitat executarà per solucionar definitivament els problemes d'inundacions al pas inferior de l'eix de l'Ebre (C-12) per sota de la via verda, a Tortosa. Identificat com un dels punts viaris més conflictius del territori durant episodis de pluja, l'actual sistema de bombes quedava freqüentment inutilitzat i provocava acumulacions d'aigua, que obliguen a tallar la carretera cinc o sis cops a l'any. El projecte, que es licitarà al gener i s'executarà en sis mesos, preveu conduccions d'entre 800 i 1.200 mil·límetres de diàmetre al llarg d'uns 800 metres, per recollir les aigües pluvials d'una zona de 40 hectàrees.

El nou sistema de col·lectors -se n'instal·laran dos de secundaris que confluiran al principal, a partir del pas inferior de la via verda de la C-12- està dissenyat per poder desguassar fins a l'Ebre un cabal d'aigües pluvials de fins a 5,7 metres cúbics per segon. Segons han reconegut tant el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la solució adoptada fa tres anys, amb la instal·lació de dues bombes i un dipòsit per drenar les aigües pluvials s'ha revelat del tot insuficient.

D'una banda, perquè l'actual sistema havia de recollir l'aigua de la pluja no només de la carretera sinó d'una superfície molt més àmplia de la que es creia: unes 40 hectàrees adjacents del polígon industrial, del barri de Ferreries o del municipi veí de Roquetes. Quan falla una de les bombes -per manca de subministrament elèctric durant tempestes- o quan, fins i tot, totes dues no tenen prou capacitat de drenatge davant episodis intensos de pluja, s'acaben acumulant importants quantitats d'aigua al pas inferior. Un fenomen que es produeix cinc o sis cops l'any, barrant el pas de la carretera i entorpint la circulació a la zona, que sovint ha de ser desviada pel nucli urbà de Tortosa.

El nou projecte és tècnicament més complex -per la gran superfície que ha d'abastar així com les pendents que en dificulten l'execució- i, també, més car. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha habilitat una partida de prop d'un milió d'euros per a la seua concreció. Font ha avançat que la licitació tindrà lloc aquest mes de gener, amb la previsió de començar les obres -que s'allargaran sis mesos- cap a la primavera. "Ens permetrà resoldre tots els problemes de drenatge en aquest punt i garantir la seguretat als usuaris en dies de pluja o habituals", ha abundat Font, per qui la inundació d'aquest pas de la C-12 suposa el "problema de seguretat més important al conjunt de les Terres de l'Ebre".

Segons ha afegit Bel, les obres tindran algunes afectacions, en forma d'expropiacions i ocupacions temporals. També afectaran el pas del trànsit per la C-12, que no s'arribarà a tallar completament i es podrien habilitar desviaments. L'alcalde de Tortosa, a més, ha precisat que el projecte ja preveu el futur soterrament de la carretera C-12 al seu pas per la ciutat. En aquest sentit, ha especificat que el nou sistema de col·lectors s'ha dissenyat amb la previsió que es pugui aprofitar en el moment que s'executi aquesta obra.

Projecte de desdoblament enllestit 

Precisament, Font ha aprofitat la presentació de l'obra de drenatge per anunciar que la Generalitat aprovarà de forma definitiva el projecte constructiu del desdoblament de la C-12 al seu pas per Tortosa -la que inicialment havia de ser la variant de la carretera-, aquest mes de gener. "No agradava a Tortosa i hem estat capaços de consensuar una variant que ja agrada", ha apuntat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.

L'alcalde de Tortosa, s'ha felicitat també per l'anunci del nou desdoblament de la C-12: "L'hem adaptat al màxim a les necessitats de la ciutat, del territori i l'hem fet compatible a les demandes dels veïns. El pas pel Canalet, Vinallop i la ciutat de Tortosa", ha indicat. Tot això, però, queda ara pendent de la "disponibilitat pressupostària" del Govern per executar-la. La inversió estimada és de 106,5 milions d'euros./ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta