18 de desembre del 2014

La pèrdua de la collita de mandarines a l'Ebre pot costar 15,37 milions i milers de llocs de treball



TORTOSA (Baix Ebre).- El sindicat agrari Unió de Pagesos calcula que els danys d'un 70% en la collita pendent de mandarines per les ventades de les últimes setmanes poden suposar per als productors unes pèrdues de 15,37 milions d'euros, així com la destrucció de milers de llocs de treball a les Terres de l'Ebre. Els responsables del sindicat han exigit a les administracions públiques que habilitin de forma urgent i efectiva ajuts per poder destinar tota la fruita que encara es troba als arbres -unes 90.000 tones- a la transformació en sucs o que pugui ser trinxada al terra, per evitar l'acció de les plagues. D'aquestes mesures, avisen, en depenen la supervivència econòmica del sector i l'ocupació al territori.

Les xifres del desastre que pateixen els citricultors ebrencs comencen a concretar-se amb el pas dels dies. D'acord amb els càlculs de la Unió de Pagesos, basats en els primers peritatges de les assegurances, més d'un 70% de les 90.000 tones de clementines que quedaven als arbres per recollir -d'una collita total prevista de 140.000- han patit la deshidratació de la pell pels forts vents de les últimes setmanes. Això es tradueix en més de 64.000 tones de clementines, varietat 'nules' -un 84% de les que es conreen a Catalunya-, afectades. Amb un preu mitjà de mercat de 0,24 euros el quilo, les pèrdues directes s'eleven als 15,37 milions d'euros.

El problema, però, va encara més enllà. Especialment, perquè la resta de fruita que potencialment encara podria ser comercialitzada resulta ara "molt difícil de gestionar", segons ha recordat el responsable del sector dels cítrics de la Unió de Pagesos, Carlos Roig. Caldria separar i destriar les mandarines al mateix arbre, fet que encariria de forma ostensible la recol·lecció. També, precisa Roig, acabarien tenint poques condicions per arribar bé als mercats.

L'altre gran problema són les assegurances. Tot i que una part dels productors es veuran coberts en aquest cas, en el d'altres, Agroseguro s'espolsa la responsabilitat redefinint les condicions per les quals el vent hauria estat el responsable de les pèrdues i es negaria, fins i tot, a peritar els danys. En aquest sentit, Unió de Pagesos, convençuda que el fenomen ha de ser cobert per la companyia, ha criticat la incertesa per aquells productors que no han assegurat però també per molts que ho han fet i "han quedat fora del sistema", que redefineix els costos i les cobertures cada any.

Davant d'aquest escenari, el coordinador del sindicat a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, ha reclamat a les administracions, tant al Ministeri d'Agricultura com a la Generalitat, que es comprometin a fons amb el sector per donar sortida a aquesta fruita. Tot i valorar que el Departament d'Agricultura estigui pressionant a Madrid perquè autoritzi la retirada de 8.000 tones de mandarines per transformar-les en sucs a Catalunya -una xifra, però, que consideren curta-, exigeixen un compromís ferm de les administracions per evitar que el sector s'ensorri.

"Com una catàstrofe a la Seat"

"És com si passés una catàstrofe a la Seat. Necessitem celeritat. La fruita avança dia a dia i fa encara vent", ha apuntat Montesó, tot recordant que el sector es troba "tocat de mort" i treballant fa anys "per sota dels costos de producció". Segons argumenten, caldria que la retirada afectés a tota la fruita que queda per recollir -davant els costos que suposaria triar-la i la incertesa de la seva sortida comercial-, permetent que la seva transformació tingués lloc a Catalunya. En aquest sentit, Montesó ha criticat que el govern espanyol pugui rebaixar a la meitat les 8.000 tones reclamades per la Generalitat i obligar a traslladar-les al sud de la península.

De forma alternativa o complementària, Unió de Pagesos reclama al Departament d'Agricultura que habiliti un mòdul d'ajuts per poder tirar al terra la fruita i efectuar un piconatge mecànic. Recorden que la fruita dalt de l'arbre perjudicaria la nova floració i que tampoc es pot deixar al terra, on acabaria proliferant la mosca. En aquest sentit, Montesó ha reiterat l'exigència que si s'habilita la normativa es disposin de forma immediata els recursos per fer possible un "ajut d'Estat" que comptaria amb el vist-i-plau de la Unió Europea. "Entre el Ministeri i la Generalitat han d'actuar i posar els diners que toquen o ens podríem arruïnar dos cops tirant la fruita. O tenim darrere les administracions o es quedarem molt penjats", ha alertat.

La situació, recorda, no només tindria conseqüències directes per a la butxaca dels citricultors. "S'ha de veure quanta gent contractem. És un volum molt gran a les Terres de l'Ebre. Si la fruita no pot anar als mercats, es produiran acomiadaments i les xifres d'atur s'incrementaran", ha posat sobre la taula Montesó. Els responsables sindicals ja han explicat que molts empreses agràries estan comunicant als treballadors la imminent finalització dels contractes per la pèrdua de la collita. Tot plegat, sense xifres concretes, el sector ocuparia diversos milers de persones al territori. "És un drama social", ha sentenciat el coordinador territorial.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta