29 de gener del 2015

'Independència nacional i independència municipal', article de Gervasi Aspa



Superat l’atzucac en què estàvem encallats, sembla que hem pogut aconseguir el millor acord possible per poder votar la independència de debò el 27 de setembre, sense més subterfugis ni dilacions. És veritat que no era l’acord que volia Esquerra Republicana, ni el que volia CiU, ni el que volien les entitats sobiranistes, però és el que tenim. A partir d’aquí, cal donar un fort impuls a la creació decidida de les estructures d'estat imprescindibles, per obrir el procés constituent amb garanties, una vegada obtingut el mandat democràtic el 27-S. La materialització d’aquestes estructures, el Govern, les haurà de plantejar com la tasca primordial, decidida i efectiva que prepari la Generalitat per a l'exercici de la independència.

L’acord de col·laboració amb el Govern també ens porta a pactar uns nous pressupostos útils per a la transició nacional i que marquin un gir social. Perquè el procés guanyarà en la mesura que esdevingui el màxim d'inclusiu possible i situï la ‘pobresa zero’ i la ‘corrupció zero’ com a divises prioritàries. En paral·lel, també cal continuar debatent amb la resta de forces polítiques i entitats sobiranistes un full de ruta comú per fer la independència, que haurà d’estar enllestit abans de les eleccions municipals del maig, i que caldrà assumir en els programes electorals del 27-S, data en què farem la consulta definitiva que ha d'obrir un procés constituent, de canvi, de regeneració política i d'exercici de la independència. Per tant, tenim pocs mesos per treballar, més que mai, per convèncer els indecisos que el somni d’un nou país net, just i lliure és possible després de l’estiu.

Abans, però, hi haurà les eleccions municipals, en les quals Esquerra blindarem la unitat d’acció als ajuntaments en tots els aspectes vinculats a reforçar el procés cap a la independència, com vam fer amb la convocatòria de la consulta del 9-N. Ara serà determinant poder acumular la màxima força institucional al servei del procés, de la regeneració política i democràtica, perquè aquestes eleccions ens han de permetre accelerar el camí cap a la independència, i forjar un nou poder local que construeixi el nou país de baix a dalt. Hi ha qui, de forma interessada, ha parlat d'eixamplar l'acord Mas-Junqueras per a les municipals. Són els que obliden, interessadament, la independència municipal i les peculiaritats o necessitats de cada municipi. Junqueras ha recordat que l’autonomia municipal és sagrada. Per tant, de cara a les eleccions del maig, tan important serà la independència de Catalunya com la regeneració política i democràtica dels ajuntaments. Són dues cares de la mateixa moneda, irrenunciables.

Aquesta autonomia municipal, fins ara, no ha condicionat ni la consulta del 9-N ni el procés cap a la independència. L’exemple més clar el tenim a les Terres de l’Ebre, on el 9-N i el procés no han estat cap obstacle perquè CiU tingués com a soci preferent de govern el PP i, per tant, governin conjuntament als consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre. Mentre a municipis com Reus o el Consell Comarcal del Tarragonès CiU trencava els governs de coalició amb el PP després del 9-N, a les comarques de l’Ebre CiU i el PP continuen governant junts.

Des de la independència municipal, Esquerra Republicana treballarem per la independència nacional, però també per la regeneració democràtica i política dels nostres ajuntaments. El proper mes de maig, aspirem a continuar governant allà on ja ho fem i a ser alternativa de govern en molts municipis del territori. Els possibles pactes que es puguin acordar es fixaran d’acord amb les necessitats locals i sota les premisses exposades. Per tant, ERC, al mes de maig, tornarem a dir sí-sí. Sí a la independència municipal i sí a la independència nacional.

Gervasi Aspa 
és president de la Federació de l’Ebre d’ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta