12 de gener del 2015

OPINIÓ / #foramonument2016


En unes hores, la polèmica pel monument franquista de la Batalla de l'Ebre tornarà a protagonitzar el ple de l'Ajuntament de Tortosa. Ho farà un dia abans del 13 de Gener, la data de l'ocupació total de la ciutat per part de les tropes de Franco, però més de 50 anys després de la construcció del monument als Caiguts. De fet, tot i que el monòlit va ser inaugurat al juny del 1966 pel mateix dictador, les obres del monument havien estat enllestides al novembre del 1964. Cinquanta anys al mig del riu Ebre, ocupant un lloc preeminent a la façana fluvial del centre històric de Tortosa, una de les 'ciutats màrtirs' de Catalunya durant la Guerra Civil espanyola.

Els regidors i les regidores de Tortosa, amb l'alcalde al capdavant, tenen l'oportunitat d'escriure una plana important de la història de la ciutat. Hi ha dues mocions sobre la taula: la d'Iniciativa demana una consulta sobre la retirada del monument i la construcció d'una passarel·la; mentre que la de PxC proposa la seua rehabilitació i il·luminació. Però al marge d'això i de qui presenta les mocions, i de si el debat retorna a l'Ajuntament més o menys a prop d'unes eleccions, el més important és que Tortosa ha de decidir què cal fer amb un monument bel·licista i d'origen feixista, que en realitat enaltia la rebel·lió militar contra la República, la croada nacional-catòlica, el règim de Franco i els seus "25 años de paz".

Només per això, en un sistema democràtic, la necessitat de retirar el monument franquista de la Batalla de l'Ebre ja hauria estar fora de qualsevol discussió. Fora de qualsevol dubte. De la mateixa manera, per exemple, que l'avinguda de la Generalitat ja no es diu Avenida del Generalísimo. Una ciutat com Tortosa, més de 30 anys després de la recuperació de la legalitat democràtica, no pot tenir el trist honor de conservar el monument franquista més gran de Catalunya. Tortosa hauria d'acordar la retirada del monòlit feixista i després decidir, en una consulta o com es cregui convenient, quin és el projecte que ha d'ocupar aquest espai a la ciutat. Una passarel·la. Un altre monument. O res, només la pilastra buida: durant el mateix franquisme, la pilastra va estar més anys buida (25) que amb el polèmic monument (11).

El tema serà debatut aquest dilluns a l'Ajuntament de Tortosa i també hauria de quedar ben definit en els programes electorals de les municipals del 24 de maig, sense ambigüitats. L'any que ve farà 50 anys de la visita de Franco a Tortosa per inaugurar el monument als combatents que van trobar "la glòria" a la Batalla de l'Ebre. Per tant, el 2016 podria ser l'any en què Tortosa retirés un monument que perjudica la seua imatge arreu del país, i que el mateix consistori amaga sistemàticament de la seua promoció turística. Un monument que ha estat plantat al mig de l'Ebre, aprofitant la pilastra de l'antic pont de la Cinta, més anys durant l'actual etapa democràtica (39) que durant la mateixa dictadura (11). Un monument que ofèn les víctimes de la repressió franquista i els seus familiars, però també la memòria democràtica i, per què no, la dignitat i els sentiments nacionals de la gent catalanista, amb tot el que van suposar 40 anys de dictadura.


8 comentaris:

  1. a la xatarreria amb ella!!

    ResponElimina
  2. Jo només diria dos coses en relació a aquest article, que trobo esplèndid. La primera, és igual que el monòlit sigui el monument més gran de Catalunya: com si fos el més petit; és qüestió de simbolismes fonamentals, no de mesures, malgrat que estic d'acord en això del trist honor. La segona cosa, jo desvincularia la retirada del tòtem de la discussió sobre què fer al seu lloc. No fos cas que tenir entretingut aquest debat servís per a vorejar la major...

    ResponElimina
  3. La diferència entre el canvi de nom de l'avinguda Generalitat i el Monument de la Batalla de l'Ebre és força evident, el valor artístic del segon.

    ResponElimina
  4. ...hombre, mejor fundirlo y transformarlo en un demoníaco macho cabrio, para que las brujas de la zona hagan sus aquerrales y consiguientes orgías con el míster Bafomet...

    ResponElimina
  5. La veritat que el tema ja fa massa pudor...
    a) Primer per l'oportunisme dels partits d'esquerra com ICV que treuen el tema poc abans de les eleccions, per veure si poden esgarrapar alguns vots. El més trist del cas és quan a Tortosa va haver una majoria d'esquerres no van fer RES!! per treure el Monument. Responsabilitat compartida tant per ERC com pel PSC
    b) Segon per la hipocresia de CiU, veritable hereva espiritual del caciquisme dels alcaldes franquistes, de defensar la catalanitat i antiespanyolisme a ultrança quan són els primers que prefereixen deixar les coses tal com estan i tal com estaven quan vivia Franco acceptant implicitament la ideologia que tots sabem que representa aquest monument. Cridant als quatre vents per fer una consulta sobre la independència del país quan no són capaços de montar-ne una per retirar un monument. Si es vol es pot.
    c)Per la defensa anacrònica del PP i PxC del monument, en quant amaguen la seva afinitat ideològica en un suposat valor artístic i patrimonial.
    d) Deixar el monument és una postura tan lícita com retirar-lo, sempre i quant s'integri en un constext patrimonial i/o museístic adequat o es doni un ús social i ciutadà aliè a una ideologia determinada. La consulta popular és una bona eina per poder decidir que fer amb el monument.

    ResponElimina
  6. només un del PP li pot trobar bellesa artística al monument.

    ResponElimina
  7. És la meua humil opinió i pel que es veu la de la majoria de turistes que visiten Tortosa, però no sóc cap expert en art. Personalment m'agrada el Monument d'igual manera que la pintura guanyadora del XIII Premi Francesc Gimeno em pareix un bodrio. Per a gustos, colors.

    ResponElimina
  8. Una posible solució, je, je, je…. Vestit de palmera a vore si l'ataca l'escarabat morrut i lo tallen igual que les palmeres del Parc Teodoro González.
    http://humorcillet.blogspot.com.es/p/siguenos-en-facebook-humorcillo.html

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta