13 de gener del 2015

Tortosa farà visitable la muralla des de la Torre del Célio fins a les Avançades de Sant Joan


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest dimarts el projecte per fer visitable un tram de muralla del segle XIV, comprès entre la Torre del Célio i les Avançades de Sant Joan, al barri de Remolins, a través del passeig de Ronda. L'actuació inclou la neteja i consolidació de tot el perímetre de la muralla i la construcció d'un accés vertical des de l'interior del recinte dels Jardins del Príncep. En el marc d'aquesta obra, i per tal d'oferir un nou atractiu turístic als visitants d'aquest equipament, també es rehabilitarà el manantial de l'Esperança.

L'alcalde, Ferran Bel, acompanyat de la primera tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, del regidor de Turisme, Alfredo Ferré, i del regidor del barri de Remolins, Domingo Tomàs, han presentat els detalls d'aquest projecte. Una actuació que es planteja com la recuperació d'un element clau del conjunt monumental de les muralles de Tortosa i la creació d'un nou actiu per incorporar a l'actual oferta turística de la ciutat.

L'accés al nou passeig es podrà fer des del recinte del Jardins del Príncep, on hi ha el conjunt escultòric de Santiago de Santiago. Des del capdamunt de muralla s'obtindrà una perspectiva inèdita de tot el call, l'antic barri jueu. El projecte, que té un pressupost de 57.386 euros i un termini d'execució d'un mes, consisteix en la neteja dels elements vegetals en tot el recorregut, la consolidació d'elements estructurals de la muralla, la incorporació d'elements de seguretat en tot el nou tram de passeig de Ronda visitable, i la construcció d'un accés vertical amb una escala.

Aquest sector emmurallat, junt a la Suda i el Rastre, manté una part important de la seva morfologia medieval inicial. De fet, aquest tram de muralla va tancar, durant segles, el call en el seu perímetre nord-est. Té una alçada mitjana de 7,50 metres i una longitud de 205 metres en ziga-zaga, amb tres trams diferenciats. En el primer, que transcorre horitzontalment, inclou la Torre del Célio i un tram de muralla ja restaurats. Aquí s'habilitarà el passeig de Ronda i una filada d'espitlleres en el coronament. El segon tram, que arriba fins als Jardins del Príncep, té un aspecte genuïnament medieval, malgrat les reparacions fetes, amb pas de ronda en tot el recorregut i el coronament emmerletat en la seua major part. És en aquest punt on s'habilitaran unes escales d'accés per als vianants. L'últim tram voreja els Jardins i compta amb elements defensius medievals parcialment mutilats, fins arribar a les Avançades de Sant Joan.

L'alcalde ha recordat que amb aquesta actuació, que es finança en el marc del Pla de Foment Turístic, l'Ajuntament continua el treball per recuperar i posar en valor el conjunt de muralles i fortificacions de Tortosa. L'accés al passeig de Ronda es podrà fer amb l'entrada dels Jardins del Príncep, que és gratuïta els últims diumenges de cada mes.

Rehabilitació del manantial de l'Esperança 

A més, en el marc de la mateixa intervenció, l'Ajuntament també ha presentat el projecte de rehabilitació del brollador de l'Esperança, situat a l'interior dels Jardins del Príncep. Aquest era un element clau de l'antic Balneari de Porcar, que ara es pretén recuperar per tal d'incorporar-lo a l'oferta turística de tot aquest espai. En conjunt, l'actuació consisteix en la rehabilitació de tot l'accés i la gruta del manantial, incorporant-hi senyalització, sistemes de seguretat i demés. Aquesta obra té un pressupost de 32.714 euros./ Imatge AJuntament de Tortosa.

1 comentari:

  1. ...¡que!... los aguafiestas ¿cuando comenzaran a protestar?... ya saben los críos que padecen hambre... y otras cosillas...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta