16 de març del 2015
Agricultura destinarà 1,5 milions a lluitar contra el caragol poma i indemnitzar els arrossaries afectats
TORTOSA (Baix Ebre).- Del milió i mig d'euros de pressupost, hi haurà partides per a compensar els danys que les mesures del Pla d'actuació contra el caragol maçana puguin generar als arrossars. Aquest 2015, es descarta repetir la salinització de milers d'hectàrees a l'hemidelta esquerre del Delta. S'ha preparat un paquet d'accions, sobretot de contenció, amb guarets, l'eixugat hivernal, durant i després de la sega, o el control del trànsit de mol·luscs del riu Ebre fins als arrossars. Una comissió de seguiment controlarà les actuacions previstes i podrà canviar-les segons l'evolució de la plaga o els resultats de les mesures aplicades. El conseller Josep Maria Pelegrí ha dit que "la situació està bastant controlada".
El conseller d'Agricultura i Medi Ambient, Josep Maria Pelegrí, ha assistit aquest dissabte a la presentació del nou Pla d'actuació contra el caragol maçana per a aquest 2015. Com ha explicat Pelegrí, la comissió tècnica que fins ara s'ha encarregat de la redacció i concreció d'aquest Pla, serà ara una comissió de seguiment de totes les actuacions que s'han previst. Estarà formada per totes les entitats de la comissió tècnica i altres que s'hi vulguin adherir. De moment són els sindicats agraris, entitats ecologistes, les cambres arrossaires, les comunitats de regants, l'IRTA, les brigades rurals i els professionals del departament d'Agricultura i Medi Ambient.
Actuacions
Pel que fa al Pla d'actuació, -que ja està en marxa des del mes de febrer-, s'ha dividit en les fases de Pre-conreu, Conreu i Post-conreu. En el pre-conreu de l'arròs, ja s'han fet alguns tractaments amb calç viva a una superfície d'uns 8 quilòmetres de l'hemidelta dret, que es podria repetir si l'eficàcia no és l'esperada. La calç s'ha tirat de forma preventiva en punts on l'any passat es van detectar focus de caragols maçana vius. A finals d'aquest mes de març començarà la neteja de la Séquia Mare, el rec Marítim, on es farà una succió dels sediments que passaran pel sedàs per extreure'n els exemplars de mol·lusc que s'hi trobin. Es farà uns 20 dies abans que es soltin les aigües dolces als arrossars.
Com s'ha descartat repetir la salinització, es preveu establir una quarantena d'hectàrees de guarets anuals, 20,4 hectàrees a l'hemidelta dret i 25,4 hectàrees a l'hemidelta esquerre. Segons el coordinador de l'Estratègia de lluita contra el caragol maçana, Jordi Sala, aquesta mesura es farà servir per atacar els focus més grans. Com ha explicat Pelegrí, el pressupost del Pla preveu compensacions per als arrossaires que hagin de deixa el terreny sense sembrar.
Pel que fa al Riu Ebre, es vol minimitzar el trànsit de mol·lusc cap als arrossars fent modificacions, reparacions i canvis en els punts de contacte entre la plana deltaica i el riu, entre Amposta i la desembocadura. S'instal·laran 19 barreres de contenció a dreta i esquerra del riu, 63 modificacions dels tubs de sortida al riu i 16 accions de neteja de vegetació en sortida a l'Ebre. Es segellaran 2 filtracions i es farà un inventari complet de l'estat actual dels bombejos existents.
Durant el conreu de l'arròs es tornarà a tractar amb saponines 8,8 quilòmetres a l'hemidelta dret i a la superfície salinitzada de l'hemidelta esquerre per mantenir-la lliure d'invasors. Es farà la collita en sec i un assecatge prematur a les parcel·les més altes i a les més fondes, un cop segat l'arròs, s'aplicaran saponines i es farà l'eixugat. Un cop acabada la collita, es salinitzaran els canals de reg amb aigua de mar, sempre que sigui possible.
Recerca
Sala també ha destacat la importància de seguir investigant a curt i llarg termini sobre altres possibilitats de lluita contra la plaga. Per una banda, es faran estudis sobra la Cianamica càlcica i altres productes molusquicides per veure com afecta al caragol maçana però també a la biodiversitat del Delta. També es faran proves sobre el maneig d'aigua salda en camps i els efectes en la producció d'arròs per evitar les pèrdues econòmiques que suposa per als pagesos la seva aplicació. I per últim, s'analitzarà el procés d'eixugar a la tardor.
Paral·lelament continuarà la recerca biològica sobre aquesta espècie invasora. Seguiran els estudis genètics del caragol per veure com intervenir en la seva reproducció o en la seva resistència mentre es busquen espècies depredadores que puguessin encaixar a la fauna del delta de l'Ebre.
Esforç en la vigilància
Des del departament s'ha fet un "encàrrec específic" a les forces de seguretat per al control i la conscienciació de la dispersió de la plaga. S'inspeccionaran i denunciaran els incompliments del pla de lluita i es faran controls de neteja a les recol·lectores en trànsit, entre altres actuacions. També s'han preparat diversos tríptics informatius i cartells per al sector turístic, i es controlaran vehicles i embarcacions particulars per evitar casos de presumpta intencionalitat d'infestació de nous punts.
Pressupost i consens
Com ha explicat el conseller Josep Maria Pelegrí, del milió i mig d'euros de pressupost, un milió provindrà del PDR (Programa de Desenvolupament Rural), 400.000 euros de l'estat espanyol i Pelegrí s'ha compromès a trobar el finançament restant, 100.000 euros. "D'aquests diners s'ha fet un càlcul de les indemnitzacions que suposa fer els guarets i les actuacions previstes. Aquesta serà la nostra aportació i també hi ha les ajudes vinculades al PDR i la PAC que estan a disposició dels agricultors", ha dit.
Pelegrí ha destacat "el consens" territorial amb què ha estat elaborat el Pla d'actuació. "No hem imposat res al territori. Totes les mesures han estat consensuades per part de tots. Hi ha diferència de criteris, sí, però s'han exposat en la comissió i el procés de treball i al final hem fet un document acordat i consensuat. No s'ha fet res que el territori no volgués i s'ha apostat per les mesures més eficaces. No és un canvi d'estratègia sinó contar amb la voluntat de la gent del territori", ha assegurat el conseller. Pelegrí ha dit que "la situació està bastant controlada" després de la salinització de l'any passat tot i que caldrà esperar a fer-ne una valoració més acurada quan el caragol maçana comenci a sortir de la seva hibernació. / ACN
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.