18 de març del 2015

La PDE recorre l'arxiu provisional de les diligències per la bassa de reg del canal Xerta-Sénia



TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha recorregut l'arxiu provisional de les diligències per la construcció d'una bassa del regadiu del canal Xerta-Sénia en terrenys del parc natural dels Ports. El jutjat número 2 de Tortosa, que va citar a declarar com a imputat l'exdirector territorial del Departament de Medi Ambient, Víctor Gimeno, ha decidit tancar la investigació perquè no aprecia indicis de delicte en l'autorització de l'obra. La PDE, per contra, argumenta que cal esclarir les implicacions ambientals del disseny i els objectius finals del canal. Fiscalia de Medi Ambient no descarta afegir-se al recurs que, molt possiblement, resoldrà l'Audiència de Tarragona.

El cas de la construcció de la bassa de regulació l'Ossera, en espai protegit com a parc natural dels Ports al terme d'Alfara de Carles i denunciat per la PDE davant el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil l'any 2010, podria acabar tancant-se cinc anys després si, finalment, no prospera el recurs presentat pel moviment social. Aquest serà desestimat d'entrada, amb tota probabilitat, pel titular del jutjat número 2 de Tortosa i, en aquesta cas, l'Audiència de Tarragona serà qui decideixi en última instància.

Fa més d'un any, el jutge va acceptar la petició del fiscal de Medi Ambient de Tarragona d'imputar Gimeno per presumptes delictes contra l'ordenació del territori, ecològic, així com per dipòsit il·legal i extracció de terres. La declaració de l'exdirector territorial de Medi Ambient, prevista la primavera de l'any passat, va acabar tenint lloc al mes de desembre del 2014. També va comparèixer al jutjat, en aquest cas com a testimoni, el cap de servei de Medi Natural del Departament a les Terres de l'Ebre, Josep Jovaní.

El retard va ser motivat, essencialment, per la manca d'un informe de la Direcció General d'Urbanisme sobre la legalitat del procediment d'autorització de la construcció en un sòl no només qualificat com a sòl no urbanitzable protegit, sinó dins del mateix parc natural dels Ports, figura jeràrquica preferent que condiciona i limita la planificació urbanística. Finalment, però, el dictamen de la Generalitat descarta infraccions en l'ordenació del territori per aquest projecte. Aquest ha estat el principal motiu pel qual han decaigut els arguments de Fiscalia, tal i com va expressar en el seu informe, i que ha servit al jutge per ordenar l'arxiu provisional del cas, a finals de gener, que suposa la desimputació també provisional, de Gimeno.

Però, la PDE, en la mateixa línia d'altres fronts judicials oberts al voltant del Pla Hidrològic o altres regadius com el Segarra-Garrigues, vol evitar que el cas s'acabi tancant definitivament i, en aquesta línia, ha recorregut ja la decisió del jutjat número dos de Tortosa. "És un error tancar-lo", ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, qui aclareix que aquesta decisió no pretén directament mantenir la imputació de Gimeno. "Volem que es clarifiquin els objectius i el futur del canal", ha assegurat.

Implicacions ambientals per sobre de les urbanístiques

Al seu moment, el moviment antitranvasament ja va denunciar que tant la bassa com el canal no havien estat programats d'acord amb les dimensions que requeriria un projecte pensat per al regadiu sinó que excedien aquestes suposades capacitats amb l'objectiu de regular i materialitzar un transvasament d'aigua de l'Ebre cap al País Valencià. Així ho va constatar també un contundent informe de Fiscalia General de l'Estat que va ser incorporat a les diligències d'aquest cas, on incloïa fins i tot informes d'experts en Toxicologia. Lamenta ara Tomàs que, amb l'informe d'Urbanisme, que considera ambigu, cap organisme oficial es mulli per sostenir les diligències obertes.

"No és un delicte urbanístic. Si fos això no l'hauríem plantejat", abunda l'advocat de la PDE, Lluís Toldrà, per qui els arguments del jutjat se centren en aquest àmbit i no tenen en compte la manca de justificació de l'obra i els possibles danys ambientals en un espai protegit que descriu l'article 330 del Codi Penal: "s'inventen una presa on abans no havia res i en ple parc natural". Addicionalment, l'espai es troba catalogat també com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA), a més d'estar inclosa dins la Xarxa Natura 2000, fet que vulneraria les normatives ambientals europees.

Tot i que el fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal, sosté que no podia mantenir la qualificació penal dels fets després de l'informe urbanístic eximent de la Generalitat, encara no descarta afegir-se al recurs de la PDE si aquesta aporta nous arguments per mantenir viu el cas. Segons ha explicat a l'ACN, comparteix el raonament del moviment antiransvasament sobre els perjudicis ambientals -sobre la flora i la fauna- que l'obra causaria en l'espai protegit i, en aquest sentit, recorda que la bassa va tirar endavant inicialment amb un informe contrari del director i dels serveis tècnics del parc natural. "Pot malmetre elements que defineixen l'espai natural. Si és així, faré marxa enrere", assegura Monreal.

Amb tot, el fiscal no té dubte que, com a mínim, l'obra ha suposat una "infracció administrativa clara". Molt crític amb l'informe d'Urbanisme -"no toca el tema fonamental"-, remarca que la seva ubicació seria "il·legal" i "incorrecta" dins d'un parc natural que té preferència sobre altres plans urbanístics, perjudicant el medi ambient dins d'un projecte que tindria implicacions per al futur cabal del tram final de l'Ebre. Al mateix temps, però, admet que l'obra estava inclosa en un projecte "aprovat per llei", fet que suposaria el seu blindatge a la pràctica. Monreal no descarta que finalment la investigació pugui acabar derivant en un procés per danys al contenciós-administratiu, procediment en el qual també podria intervenir Fiscalia.

Gimeno, dolgut amb la PDE

Per la seva banda, l'exdirector dels serveis territorials de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, ha tornat a qualificar de "cúmul de despropòsits" la seva imputació en el cas, arxivada provisionalment i pendent ara de la resolució del recurs de la PDE. "Només vaig signar un informe per netejar la vegetació de la finca. Que d'això s'hagi de decidir que era el culpable del transvasament és el joc dels disbarats i una interpretació forassenyada", ha subratllat, tot valorant el sobredimensionament d'un cas que "com a molt era una infracció administrativa" en un projecte promogut per la Generalitat i, concretament, el Departament d'Agricultura. "És un tema que morirà per lògica", ha afegit.

Més enllà d'aquestes consideracions, però, Gimeno -responsable territorial de Medi Ambient entre 2004 i 2010, destacat dirigent d'ICV i reconegut activista històric contra el transvasament- es considera dolgut pel recurs del moviment social per evitar el tancament del cas i que, en cas de prosperar, podria evitar la seva desimputació. "Em sorprèn el recurs", apunta. "Pensava que la PDE diria que ja no procedeix. Per què no modifiquen els criteris? Encara continuo sent imputat. No ho entenc", ha tancat Gimeno, que considera "febles" els arguments del moviment social. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta