25 d’abril del 2015
Cultura inicia la catalogació de les festes amb bous i en valorarà la seua declaració honorífica
TORTOSA (Baix Ebre).- El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l'Ebre -i d'altres municipis catalans- després de finalitzar la redacció de l'inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments. Un cop enllestit el catàleg, entre finals d'estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes -des de festa popular a festa patrimonial d'interès nacional-. Es tracta d'una demanda de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre feta fa més de sis anys que, segons Cultura, no suposa blindar legalment els correbous.
Per la seva banda, a través de les xarxes socials l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha interpretat l'anunci de l'inici d'aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d'abril a Amposta, amb l'assistència d'alguns milers de persones, per reivindicar la continuïtat de les celebracions amb bous.
Els treballs previs per a l'elaboració del catàleg podrien finalitzar entre finals de juliol i principis del pròxim mes de setembre, segons ha explicat a l'ACN el director general de Cultura Popular, Lluís Puig. A partir d'aquí, i per determinar si les festes amb bous mereixen algun dels cinc nivells de declaració honorífics, el Departament revisarà les memòries tècniques, històriques i etnogràfiques. En funció de criteris com l'antiguitat i el seu contingut, es poden o no declarar. Podrien ser "unes quantes o totes". "Si es veu que totes les festes tenen el mateix nivell, podríem fer una declaració conjunta", ha aclarit.
Seran objecte d'anàlisi les celebracions incloses en l'annex de la llei 34/2010 que regula els correbous: 26 dels municipis i EMD de les Terres de l'Ebre, dos de la Catalunya Central, quatre de les Comarques Gironines, dos de Tarragona i un parell més de l'àmbit de Barcelona. Podrien caure en una de les cinc categories establertes pel reglament aprovat per la Generalitat, que van des del nivell més baix de festa popular d'interès cultural a festa patrimonial d'interès nacional -la més elevada-. El calendari a partir del qual es pot concretar aquesta aprovació, que acabaria passant per la taula del Govern, es pot conèixer durant la pròxima tardor.
Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de "declaracions honorífiques que demostren l'estima d'un municipi per la festa", des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa "rebre diners ni un blindatge legal" per als correbous. En aquest sentit, ha assenyalat la llei 34/2010, aprovada al Parlament, que regula "l'equilibri entre la tradició i el respecte als animals", així com el reglament del Departament d'Interior que estableix els "controls" previstos. "Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa", ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments "la festa no està en perill"./ ACN
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.