23 d’abril del 2015

Una ruta literària recorda Gerard Vergés per diferents espais de la seua Tortosa natal


TORTOSA (Baix Ebre).- Coincidint amb el primer aniversari de la mort del poeta i escriptor tortosí Gerard Vergés, la biblioteca Marcel·lí Domingo ha aprofitat la revetlla de Sant Jordi per estrenar una nova ruta literària. 'Tortosa. Sota l'ombra de Vergés' és un recorregut, d'aproximadament una hora i mitja, per diferents espais de la ciutat natal del poeta, i que ajuden a conèixer detalls i anècdotes personals de Vergés, a través de la lectura d'una acurada selecció dels seus textos. Amb un fragment de 'L'ombra rogenca de la lloba' des de les portes del Palau Capmany, al carrer de la Rosa, on va nàixer Vergés, s'inicia una ruta que aquest dimecres han recorregut la vídua i familiars del poeta, entre altres.


La iniciativa, que es prepara des de fa alguns mesos, va sorgir amb l'objectiu de reivindicar la figura de l'autor i treure a la llum els seus textos més desconeguts. La finalitat és apropar la personalitat "polièdrica" de Vergés a través de la seua obra i en el marc del seu paisatge natal. Tal com ha explicat la responsable de la ruta, Xell Aixarch, en la ruta es barreja l'obra i la vida de Vergés amb un recorregut que comença al carrer de la Rosa, on naix Vergés, i que passa per la catedral, els Reials Col·legis, la plaça de l'Àngel, i l'Ajuntament, per acabar al riu Ebre. La ruta que dóna a conèixer part de l'obra del poeta ebrenc permet al participant conèixer els efectes que va tenir la Batalla de l'Ebre en la seva família, un fragment dedicat a Franco a qui qualifica "d'home vil", i la seua posició sobre el minitransvasament de l'Ebre de 1981 amb la seva particular mirada o, més tard, sobre el PHN del PP, del qual "ironitza" en un col·loqui.

Els espais triats a partir de l'obra de Vergés s'han fet d'acord a un temps límit de durada de la ruta que fes un recorregut assequible. Aprofitant els actes de la revetlla de Sant Jordi que organitzen les biblioteques catalanes, la de Tortosa ha estrenat la ruta literària de Vergés que en aquesta primera jornada han seguit prop d'una trentena de persones, entre les quals, familiars del poeta. La pròxima ruta està prevista per divendres 29 de maig./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta