30 de juny del 2015

La PDE presenta més de 4.000 al·legacions signades en contra de la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre


SARAGOSSA.- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha presentat aquest dilluns el matí davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) 4.030 al·legacions individuals i dos de tècniques en contra de la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre que tramita l'organisme de conca. El moviment social antitransvasament ha valorat positivament la xifra d'al·legacions aconseguida durant les últimes setmanes i ha tornat a avisar el govern espanyol que si el pla segueix incomplint la normativa comunitària en matèria de cabals mínims o regadius s'arrisca a perdre importants paquets de subvencions en matèria ambiental i agrícola. La resposta a les al·legacions presentades es pot retardar fins a finals de setembre.


El lliurament d'al·legacions culmina una nova campanya de suport popular posada en marxa per la PDE amb l'objectiu d'aturar la nova revisió del recent Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre, que ha d'estar enllestida i aprovada abans que finalitzi aquest 2015. El document d'adhesió popular s'ha basat en un argument de deu punts que desenvolupen les dues al·legacions tècniques. Aquestes últimes inclouen el nou règim de cabals aprovat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre la setmana passada que eleva, substancialment, els previstos pel Pla per al tram final del riu.

"No tenim molta il·lusió que les al·legacions siguin ateses. Els acords que pren la CHE són polítics, al marge de criteris tècnics, científics i de participació ciutadana", ha admès el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Malgrat aquest escenari pessimista, el moviment antitransvasament ha volgut recordar, novament, a l'organisme de conca que, si finalment s'acaba aprovant la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre en els termes actuals, "el govern espanyol podria tenir problemes a l'hora d'accedir a ajuts de la Comissió Europea en matèria de polítiques agràries i ambientals".

Un advertiment que ja va posar sobre la taula l'executiu comunitari arran l'última intervenció de la PDE, fa dos setmanes, davant el Comitè de Peticions del Parlament Europeu. Tomàs ha insistit que entre els 45 punts importants que la Comissió ha transmès al govern espanyol cinc fan referència a aspectes del Pla com els cabals, regadius o recuperació de costos. "Si no són atesos correctament, la Comissió pot pressionar el govern espanyol amb projectes que necessiten el finançament europeu. No és un advertiment de la PDE, sinó una posició de la UE amb la qual estem d'acord. Una multa la paguem entre tots, però una subvenció és diferent", ha reblat, tot recordant que bona parts dels ajuts agraris reverteixen en els grans terratinents.

A priori, el Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre havia de resoldre les al·legacions el pròxim 30 de juliol. Tomàs, però, ja ha avisat que aquesta reunió s'ha ajornat i es podria deixar per finals de setembre, situant el Consell Nacional de l'Aigua que ha d'aprovar la revisió a finals d'octubre i l'aprovació definitiva del pla, en funció de calendaris electorals, a finals d'any. "No sabem per què es retarda. Si al desembre de 2015 no s'aproven els plans, Brussel·les actuarà", ha insistit. La PDE reconeix, però, que es tracta d'un problema que surt del seu abast i que Brussel·les hauria agrupat l'aprovació de diversos plans per guanyar en eficiència.

Tot plegat podria condicionar el calendari de mobilitzacions de la PDE, que ja havia anunciat la seva intenció de convocar una protesta abans de l'aprovació definitiva del Pla. De moment, el pròxim diumenge, 12 de juliol, celebraran la quinzena piraguada popular reivindicativa per l'Ebre. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta