10 d’agost del 2015

Amposta busca xiquets i xiquetes de més de 10 anys per portar els nans restaurats



AMPOSTA (Montsià).- L'Ajuntament d'Amposta ha fet una crida perquè xiquets i xiquetes de més de 10 anys puguen portar els capgrossos de la ciutat. Així, per aquest dimarts, 11 d'agost, ha convocat una reunió al saló de sessions de l'Ajuntament, on ha convidat a assistir-hi les xiquetes i xiquetes amb les seues famílies, a partir de les vuit del vespre. Precisament, fins el 30 d’agost el Museu Terres de l’Ebre acull l’exposició ‘Els capgrossos d’Amposta. La restauració dels 12 nans’. Es tracta d’una mostra que permet veure l’última restauració que s’ha efectuat als capgrossos que conformen el seguici festiu d’Amposta, així com la seva història i el procés de reconstrucció que han viscut. Els nans més antics de la ciutat daten del 1929, però també hi ha figures de la dècada dels 40 i 50.

Durant la inauguració de l’exposició, que va tenir lloc el passat divendres, la regidora de Cultura d’Amposta, Inés Martí, va explicar que els capgrossos restaurats s’estrenaran el primer dia de Festes Majors d’Amposta, el 14 d’agost. La restauració dels capgrossos ha anat a càrrec de Joan Iniesta Llop, director del taller d’imatgeria popular Calaix de Sastre de Tortosa. Iniesta ha explicat que les principals actuacions que s’han efectuat han estat la reconstrucció de l’estat original i la neteja dels extrets de les figures. Segons ha dit, una part important de la restauració s’ha realitzat seguint les tècniques que s’utilitzaven antigament. A banda de reparar la pintura dels capgrossos i remodelar la part del coll d’aquestes figures, també s’han substituït els antics materials dels que estaven compostos, reparant el cartró pedra i afegint fibra de vidre.

Els nans més antics d’Amposta daten del 1929 quan s’estrenen els primers nans de la ciutat per festes majors, coneguts com el Moro, el Negre, el Jutge, el Magistrat, el Pagès i un sisè no identificat. Eren obra dels artistes escultors Lambert Escaler i Lluís Sabadell, del famós taller barceloní El Ingenio. A la dècada dels 40 i 50 es van incrementar els capgrossos a la ciutat, amb l’arribada del Gordo, Popei, la Xiqueta i el Català. El Vell, la Vella i l’Índio van ser les tres últimes adquisicions dels capgrossos d’Amposta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta