14 d’agost del 2015

Troben caragol maçana fora del Delta, en una finca del Baix Empordà


PALAU-SATOR (Baix Empordà).- Primera alerta per caragol poma fora del delta de l’Ebre. Segons la cadena SER, aquest dijous s'han trobat alguns exemplars de caragol maçana en una finca de Palau-sator, al Baix Empordà, i algunes fonts apunten que també hi havia alguna posta. Es tracta d’una finca petita que no està comunicada amb cap altra, cosa que hauria d'ajudar a contenir-lo. Però ara caldrà determinar com hi ha arribat perquè, en principi, en aquesta finca no hi ha entrat maquinària de fora, que és una de les maneres que té aquest animal per moure's. L'alarma va saltar dijous a la tarda, i la Generalitat va activar ràpidament un protocol per determinar, primer, que fos cargol poma -com així s’ha confirmat- i després per delimitar perfectament el perímetre d'afectació. La zona d'arrossars del Baix Empordà el formen unes 950 hectàrees i compta amb uns 25 productors.

Aquest divendres, el Departament d'Agricultura ha informat en un comunicat que han engegat mesures immediates per eradicar el focus detectat al Baix Empordà, i també que presentaran una denúncia a Mossos i a la fiscalia, perquè sospiten que la introducció del caragol maçana a les comarques de Girona podria ser intencionada. Segons informa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en un comunicat, per evitar que la plaga es propagui per la zona arrossera del Baix Empordà ha iniciat mesures immediates per eradicar el focus. També faran una prospecció exhaustiva de tota la zona arrossera per comprovar si hi ha més presència de cargol poma.

Agricultura sospita que l'arribada del cargol poma al Baix Empordà pot ser intencionada. D'acord amb les dades inicials recollides a la zona, consideren que el focus sembla pot ser degut a una actuació dolosa, ja que no existeix cap connexió que permeti associar aquesta detecció amb una contaminació natura. El DARP ja ha anunciat que té previst presentar una denúncia en el decurs d'aquest matí als Mossos i a la fiscalia especialitzada en Medi Ambient.

Aquest divendres, experts estan visitant la zona afectada per estudiar les mesures més adequades d'eradicació i per evitar que es propagui, d'acord amb el que estableix l'acord europeu relatiu a les mesures per evitar l'extensió de l'espècie dins la Unió Europea.

Entre aquestes mesures caldrà establir una zona demarcada considerada oficialment infestada i una zona perimetral tampó, on s'hauran de prendre mesures contundents d'eradicació, fer una prospecció intensiva i establir un protocol d'higiene per a tota la maquinària agrícola usada en les parcel·les d'arròs per evitar que contribueixi a propagar el cargol poma.

El director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, visitarà la zona el dilluns per tal de reunir-se amb el sector arrossaire i informar sobre la nova situació i les mesures urgents a implantar per a l'eradicació d'aquest organisme greument nociu per al cultiu de l'arròs. Es crearà una Comissió Tècnica de Seguiment amb representants de tot el sector, per consensuar les mesures més escaients a dur a terme a partir d'ara per eliminar el cargol poma de la zona. / Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta