2 de setembre del 2015

El nou govern d'Aragó es compromet a derogar la llei del Lapao i reconèixer el català


SARAGOSSA.- El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, s'ha compromès aquest dimecres a portar "el més ràpid possible" una iniciativa a les corts aragoneses per derogar la llei del Lapao. "Creiem sincerament que vam fer el ridícul més espantós de tota Espanya", ha assegurat Lambrán, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. L'objectiu, ha continuat Lambán, és tornar a la llei com la del 2009 que reconeixia l'existència de tres llengües -el castellà, aragonès i català-, tot i que ha dit que "evidentment" el castellà continuarà sent l'única llengua oficial.

La reforma de la Llei de llengües d'Aragó que denomina el català de la Franja de Ponent com a llengua pròpia de l'Aragó oriental (LAPAO) es va aprovar el 9 de maig del 20113 a les corts aragoneses i va entrar en vigor per Sant Joan del mateix any. El text va arribar acompanyada d'una forta polémica i mostres de rebuig en diferents àmbits. En aquest sentit, es van aprovar mocions de rebuig, tant a ajuntaments catalans com el de Lleida com a ajuntaments de la Franja com el de El Campell. La Diputació de Lleida i també la Diputació d'Osca van donar suport a mocions en contra. Fins i tot, el mateix ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, va assegurar que el que es parla a la Franja és català.

D'altra banda, el Tribunal Constitucional va admetre el 30 de setembre del mateix any a tràmit el recurs contra la llei de llengües de l'Aragó que denomina el català que es parla a la Franja de Ponent com a LAPAO i l'aragonès que es parla al Pirineu com a LAPAPI. / Via ACN / Imatge Javier Lambán, a Twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta