22 d’octubre del 2015

Tortosa inaugura la macroexposició 'Anys de llum a la ciutat', un dels grans esdeveniments culturals del 2015


TORTOSA (Baix Ebre).- La transformació que Tortosa va viure al tombant dels segles XIX a XX en aspectes com l'arquitectura, l'art, l'urbanisme o la ciència centra la proposta 'Anys de llum a la ciutat', un compendi d'exposicions i activitats paral·leles que pretén donar a conèixer la transcendència que aquella època va tenir per a la ciutat. Dissenyada per l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, aquesta macroexposició s'ha inaugurat oficialment aquest dijous amb un recorregut pels espais expositius situats al mateix centre d'ensenyaments artístics; a l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, i al Museu de Tortosa. Li seguiran un concert inaugural al Mercat Municipal, aquest divendres, i l'inici de l'itinerari per aquests i els altres espais que integren aquesta proposta cultural antològica (www.dipta.cat/ca/anysdellum), centrada en diferents àmbits però amb un únic discurs narratiu.

La inauguració d''Anys de llum a la ciutat' l'ha encapçalada el president de la Diputació, Josep Poblet; l'alcalde de la ciutat, Ferran Bel; la directora de l'Escola d'Art i Disseny, Carme Clemente, i el comissari d'aquesta macroexposició, Leonardo Escoda. També hi han assistit els diputats de la Diputació Joan Olivella, Lluís Soler i Joan Josep Malràs; l'alcalde de Roquetes, Paco Gas; el director de l'Observatori de l'Ebre, David Altadill, i el representant del Col·legi d'Arquitectes, Antoni López.

'Anys de llum a la ciutat' compta amb un total de set exposicions, d'accés lliure, en diferents indrets de la ciutat i la rodalia, en part de les quals es mostren peces de gran interès artístic o històric mai mostrades al gran públic. Així, a l'Escola d'Art i Disseny el visitant podrà trobar obres inèdites de Francesc Gimeno, Antoni Casanova Estorach, Josep M. Marquès i Agustí Querol, autors estretament vinculats a Tortosa però amb una dimensió que transcendeix l'àmbit estrictament local. Aquestes obres donen forma i contingut a la mostra 'Llenguatges d'art'.

De la seva banda, l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, acull la 'La mirada microscòpica', que s'endinsa en les noves mirades a la investigació que van aportar J.J. Landerer, Jaume Ferran i Innocent Paulí. Pel que fa a l'arquitectura, el Museu de Tortosa revisa l'obra de l'arquitecte Pau Monguió, de qui es compleix el centenari del seu naixement, a través d'un discurs que se centra en l'higienisme aplicat a l'urbanisme: 'Arquitectura i higienisme'.

Un altre dels espais socials emblemàtics de Tortosa, el Mercat, adquireix un punt de vista inusitat gràcies a la proposta 'La llum estructural', que a través de la instal·lació lumínica 'Constel·lació', dissenyada per l'artista Tom Carr, ressalta el sostre de l'edifici i s'acosta a la figura dels arquitectes Joan Torras i Joan Abril. Una altra de les exposicions s'aproxima també a Abril i a Víctor Beltrí, dos arquitectes municipals que van esdevenir claus en l'urbanisme modern de la ciutat. Aquesta proposta -'Avril vs. Beltrí'- es pot veure a la seu ebrenca del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. D'altra banda, el Palau Climent, seu de la Diputació a les Terres de l'Ebre, mostra el pas entre els dos segles a través de l'exposició 'L'home modern'. Finalment, 'Document 'per se'', a l'Arxiu Històric Comarcal, dóna l'oportunitat al visitant d''Anys de llum a la ciutat' d'immergir-se en l'època a través de documentació original.

'Anys de llum a la ciutat' inclou activitats complementàries com ara taules rodones, conferències, concerts, recorreguts, visites comentades i continguts també a la xarxa. Pel que fa als espais, hi haurà la possibilitat d'arribar-hi amb autobusos públics. D'altra banda, s'habilitaran itineraris per carrers i places de la ciutat que senyalitzaran indrets de manera física o virtual, mitjançant "marques del temps" i jocs de llum que aportaran una visió artística i inèdita de la ciutat. Els diferents espais i edificis estaran senyalitzats mitjançant codis QR. / Imatge Diputació de Tarragona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta