20 de novembre del 2015

El cas de la cooperativa de l'Aldea arriba al final de la instrucció, amb la imputació de 17 persones i de Bankia


L'ALDEA (Baix Ebre).- La titular del Jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa té el cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea en la fase final d'instrucció i ha decidit obrir procediment abreujat, demanant a les parts que es posicionin en la causa. En una interlocutòria del passat 23 d'octubre, al qual ha tingut accés l'ACN, la jutgessa concreta les imputacions a un total de 17 persones i l'entitat Bankia per set delictes diferents. Només una persona, l'exgerent Daniel Ferré, està imputat com a suposat autor dels set delictes: societari, falsedat documental, insolvència punible, alçament de béns, simulació de contracte, cobrament indegut de subvencions, i apropiació indeguda. La jutgessa decideix, així, continuar les diligències prèvies com a procediment abreujat i demana al Ministeri Fiscal i a les acusacions personades que sol·liciten l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Sobre un possible delicte societari, la jutgessa imputa l'exgerent Daniel Ferré, i a Mercè Benito, responsable de la comptabilitat de la Cooperativa com a autors. També com a cooperadors necessaris o autors materials a l'expresident de la Cooperativa, José Fernando Falcó; al secretari, José Benito Montoliu; i al tresorer, Juan Gilabert Escurriola. La jutgessa considera que els responsables de la comptabilitat de la Cooperativa eren Ferré i Mercè Benito, i els fa responsables de les irregularitats detectades en els comptes de l'entitat, que després eren aprovats pel Consell Rector.

En la interlocutòria, destaca que a la documentació de la Cooperativa constaven cobrament pendents a finals d'any amb diferents mercantils i que, a principis d'any, es feien assentaments de cobraments per "aparentar normalitat". A més, recorda que falten albarans de mercaderies i de documents de pagament d'aquestes empreses, que neguen l'existència de cobraments pendents. Aquestes irregularitats, segons la jutgessa, "alteren la imatge de l'empresa i incrementa el volum de vendes real".

La jutgessa també imputa per un delicte de falsedat documental a l'exgerent; així com a sis empresaris proveïdors de la Cooperativa: Josu Serna, David i Xavier Casas, Francisco Javier García Vivo, Maria Teresa Melquiades,i Juan Antonio Rius. En el relat, la jutgessa detalla que es va alterar la partida de l'immobilitzat de la Cooperativa a partir de generar unes factures falses amb determinades empreses amb qui l'exgerent s'enviava correus electrònics donant instruccions de com emetre-les i com fer els cobraments. Les empreses citades per la jutgessa en la interlocutòria són: Eurozon, Refrigeració Casas Ramon S.L. , Immobles Vaxvad S.L., Laboratorio Kudam S.L, i Sanatub Delta S.A.

La interlocutòria detalla que hi havia tres modes d'operar. D'una banda, l'empresa que prestava el servei emetia una factura sobrevalorada, i la cooperativa emetia una factura per serveis no prestats que compensava. Després, el proveïdor emetia una factura i després una altra d'abonament, anul·lant el sobrecost. L'altra opció era que l'import pressupostat i l'abonat coincidien, i només s'incrementava el valor per tenir major finançament dels fons operatius. Segons els Mossos d'Esquadra, el total del valor defraudat podria ascendir fins als 460.971 euros.

La jutgessa també destaca com a irregularitat la revalorització d'actius, especialment sobre un immoble donat pel DARP l'any 1999 i que Ferré va sobrevalorar. A més, també es detecten que en els tancaments d'exercicis hi havia gestos anticipats amb les empreses Erms Salats i Lehmann & Troost BV. Per la magistrada, els "defectes" comptables no eren "simples errors", sinó "irregularitats orquestrades" per a simular un major actiu i passiu en la societat i, fins i tot, "aparentar beneficis", quan la producció real de l'activitat provocava pèrdues.

Malgrat que els responsables de l'activitat comptable de la Cooperativa són, per la jutgessa, Ferré i Mercè Benito; la magistrada considera que els membres del Consell Rector van participar activament en algunes irregularitats com la de les anticipacions amb Erms Salats i amb la concreció dels fons operatius.

Per aquest fet, la jutgessa imputa també per un delicte de cobrament indegut de subvencions a l'exgerent, al president, secretari i tresorer de la Cooperativa; així com als sis empresaris.

Apropiació indeguda i insolvència punible
D'altra banda, la jutgessa decideix imputar l'exgerent i el llavors director de la secció de crèdit de la Cooperativa, Enric Sabaté, per un delicte d'insolvència punible. Així mateix, a Ferré i Sabaté, juntament amb el director i subdirectora de l'oficina de Bankia a Amposta, Antonio Fornós i Manuela Buera, així com a la mateixa entitat financera Bankia, se'ls imputa un delicte d'apropiació indeguda.

La jutgessa recorda que el bloqueig dels comptes es fa el 28 de novembre del 2011 quan ja s'havia fet l'abonament de pensions i extres de Nadal de pensionistes, i generant el bloqueig d'una quantitat més important. "No es pot considerar com casual aquesta decisió, causant, major perjudici als socis i dipositaris", adverteix la interlocutòria. A més, respecte la pignoració de dipòsits i el préstec d'1,5 MEUR signat amb Caja Madrid per la Cooperativa, la jutgessa assegura que no apareix als comptes anuals de l'entitat. A més, en l'auditoria, BDO Auditors tampoc ho fa constar, i ni Bankia ni l'entitat Altea Banco informa sobre l'existència de les diferents pignoracions.

La magistrada, a més, adverteix que el director de l'oficina de Bankia a Amposta, Antonio Fornós, participa "directament" en la contractació de la garantia, signant ell mateix la carta en la que s'omet tota la informació de l'existència d'aquestes pignoracions.

Alçament de béns i simulació de contracte
Per últim, Ferré està imputat, juntament amb la seva dona, Maria Teresa Baiges, per un delicte de simulació de contracte. Baiges va ser contractada durant la baixa maternal de la comptable de la Cooperativa, Mercè Benito, sense que fes cap activitat de cap tipus a l'entitat. El salari i la seguretat social eren abonats per part del mateix Ferré, que es va reduir la nòmina i la càrrega fiscal, obtenint un benefici mensual de 400 euros.

Juntament amb els seus dos fills, Aleix i Rubén, l'exgerent també està imputat per un delicte d'alçament de béns, ja que va cancel·lar, pocs dies abans del bloqueig, un actiu financer que la Cooperativa tenia amb el Banesto, ingressant-ho a un compte dels seus fills per un import de 80.000 euros, que després va retirar en mà de l'entitat bancària.

Arxivada la causa contra un empresari
D'altra banda, en el mateix auto, la jutgessa arxiva la causa contra l'empresari Joaquin Castell Puñet, de l'entitat informàtica Castell que va emetre factures i posteriors abonaments, perquè el delicte ha prescrit. Abans de la modificació del Codi Penal, que entra en vigor el 2010, el delicte de falsedat documental prescriu en tres anys. La jutgessa, però, fa constar els fets a efectes del delicte d'obtenció de subvencions indeguda. / ACN

1 comentari:

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    BORROWERS APPLICATION DETAILS


    1. Name Of Applicant in Full:……..
    2. Telephone Numbers:……….
    3. Address and Location:…….
    4. Amount in request………..
    5. Repayment Period:………..
    6. Purpose Of Loan………….
    7. country…………………
    8. phone…………………..
    9. occupation………………
    10.age/sex…………………
    11.Monthly Income…………..
    12.Email……………..

    Regards.
    Managements
    Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta