8 de novembre del 2015

Unió de Pagesos demana no relaxar-se en la lluita contra el caragol maçana al Delta


AMPOSTA (Montsià).- La campanya de la recollida d’arròs ja ha acabat i els arrossaires del Delta celebren que ha estat una bona sega a la banda esquerra, paradoxalment, la que està més afectada per la plaga dels caragols poma. “Ha anat bé perquè el pagès no se’n fia de ningú i fa actuacions a nivell individual per evitar el caragol poma al seu camp, gastant-se molts diners per hectàrea en saponines”, ha assegurat a l’ACN el responsable del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Dani Forcadell. “L’afectació no és molt gran a canvi de gastar molts diners per hectàrea”, ha reconegut Forcadell, que ha recordat que això es podrà fer durant un any o dos però que “arribarà un punt en què el pagès no podrà assumir el sobrecost”. Pel responsable d’arròs del sindicat agrari, si no es canvia la dinàmica, “es farà totalment inviable cultivar arròs al Delta de l’Ebre”. Un cop acabada la sega, ja ha començat l’assecament prematur dels camps com a mesura per controlar la plaga.

Per Forcadell, ha arribat tard la mesura de dessecar els camps, malgrat resulta efectiva perquè evita la reproducció del caragol, que cria i s’estén a l’aigua¬. L’assecament dels camps de la banda esquerra van començar el 25 d’octubre i per UP hagués hagut de començar deu dies abans, quan els pagesos ja havien enllestit la sega. A l’hemidelta dret, “hi ha molt menys caragol i s’està seguint la rutina”, basada en rebaixar l’aigua i eixugar tots els arrossars el dia 1 de novembre. “Per culpa del caragol poma estem perdent i perdrem tots”, ha admès Forcadell, que ha apuntat que els assecaments massius i primerencs són necessaris però “ja que només tenim aquesta arma com a més ecològica, demanem que s’hagués fet abans”.

A més dels assecaments, està previst fer entrar aigua de mar directa de manera natural als desaigües, on es concentra la plaga a la banda dreta. “Això ens farà baixar la població al màxim per quan sembrem a finals d’abril o principis de maig tenir la població de caragol poma molt controlada i poder tirar endavant el primer estadi dels arrossars”, ha descrit Forcadell. La màxima afectació del caragol poma en l’arròs es produeix quan és petit i se’l menja. “Quan és gran, ja no fan danys, continuen criant, escampant-se i deixant ous per l’any següent”, ha explicat el responsable d’arròs del sindicat agrari. Per tant, la manera d’evitar tenir caragol poma mentre se sembra és eliminar-lo en aquest període. “És una mesura bastant efectiva, però cara”, ha apuntat Forcadell.

A la banda esquerra, que està afectada gairebé en la seva totalitat, sobretot als termes de Camarles, l’Aldea i l’Ampolla, ja és “complicat” controlar el caragol poma. Al marge dret, hi ha entre 11 i 12 focus que els pagesos reclamen que “es tallin definitivament” i que, “almenys” estigui totalment net el marge dret per dedicar els esforços al marge esquerra. “Tenint en compte els sabotatges que hi ha i que la progressió de la plaga està passant al marge esquerre, és complicat ja controlar-lo”, ha acceptat Forcadell, que ha reclamat “coordinació” i que les coses es facin “quan toquen”.

“Tot ens està anant en contra”, diu Forcadell, que també és pagès al Delta. “Hem de comprar més saponines, tenim més caragol al riu, a la xarxa de reg, la comunitat de regants començarà a demanar derrames perquè no tindrà prou diners per controlar la plaga, hem perdut ajudes de la Unió Europea”, ha enumerat. De moment, els pagesos se’n surten perquè la majoria tenen les parcel·les dividides entre el marge esquerre i el dret del Delta i “com que són parcel·les aïllades es va tirant endavant” perquè es compensen les pèrdues de la parcel·la de l’hemidelta esquerre amb els del dret. “Si l’any que ve no fem una mesura de xoc molt important molts de pagesos començaran a plantejar-se la viabilitat, segur”, ha etzibat.

Reclamen més ajudes

“La sensació és que ho està pagant tot el pagès” almenys a curt termini, ha apuntat el responsable del sector d’arròs d’UP, perquè diu que “ja mantenen les parcel·les netes” però “la xarxa de reg està infestada”. “Si el pagès es gasta molts diners en parcel·la, que també ho faci la comunitat de regants, la Generalitat, el ministeri d’Agricultura i la Unió Europea”, ha reclamat. Per Forcadell, “l’únic que s’està rascant la butxaca d’una manera brutal i cada any més és el pagès”. Segons Unió de Pagesos, ja hi ha arrossaires que “han tirat la tovallola per les despeses” que comporta tenir neta la parcel·la. Només en saponines, el plaguicida que funciona “com a única arma efectiva contra el caragol poma”, cada pagès gasta uns 200 euros per hectàrea diversos cops a l’any. El sindicat agrari demana que “tenint en compte que no és culpa dels pagesos” i que “tot ve arran d’una negligència d’una empresa” i del control “insuficient” de la Generalitat, hi hagi més implicació per part de l’administració.

A partir de l’any vinent, els pagesos rebran 5 milions d’euros per al període 2015-2020, és a dir, 1 milió per any. “Ara per ara, damunt la taula, aquests diners no estan”, ha recordat Forcadell, que s’ha queixat que, tot i això un milió d’euros “és molt poc” per fer efectiva la lluita contra el cargol. “Només en saponines, el milió d’euros ja se’l gasta el pagès”, ha afirmat. Segons el sindicat, cal sumar les infraestructures que haurà de fer la comunitat de regants tant a esquerra com a dreta, la mà d'obra per netejar i controlar la xarxa de les aigües, les actuacions del riu i també destinar una part a la investigació perquè estan convençuts que el caragol “ha vingut per quedar-se” i ja no veuen possible eradicar-lo. Per Forcadell, “això fa obrir la via de la investigació per conviure amb ell”. “Si volen pegar un cop damunt la taula per la lluita contra el caragol realment són diners insuficients”, ha conclòs el responsable del sector d’arròs, que ha recalcat que si el caragol infesta els dos marges, el milió d’euros serà insignificant. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta