3 de desembre del 2015

Curt Wittlin: ‘En un país normal, Eiximenis seria més important que Llull’

 

TORTOSA (Baix Ebre).- El medievalista Curt Wittlin, que des de fa uns anys viu a Roquetes, ha estat un dels protagonistes dels actes previs de la Nit de Santa Llúcia, que Òmnium Cultural organitzarà el proper 11 de desembre al pavelló firal de Tortosa. El passat 20 de novembre, Wittlin va impartir una conferència sobre literatura medieval catalana al campus de la URV, dirigida sobretot als alumnes dels instituts de Tortosa. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, aquest catalanòfil d’origen suís, expert en l’obra d’autors com Francesc Eiximenis, Ramon Llull o Bernat Metge, ha volgut reivindicar el coneixement i l’estudi de la literatura catalana medieval, i ha demanat més recursos per als universitaris que aposten per aquest camp. També ha reivindicat la figura i l’obra de Francesc Eiximenis. De fet, tot coincidint amb la commemoració de l’Any Llull aquest proper 2016, Wittlin ha assenyalat que “en un país normal”, la figura d’Eiximenis seria “molt més important” que la del propi Llull.

D’altra banda, i en clau política, Wittllin ha recordat que Eiximenis, nascut a Girona el 1330 i mort a Perpinyà el 1409, va fer alguns pronòstics gairebé profètics sobre el futur de la Corona d’Aragó, a partir de la mort sense descendència del rei català. El medievalista ha assenyalat que Eiximenis va profetitzar que Catalunya seria governada durant 300 anys per una monarquia estrangera i enemiga. Però, sobretot, Wittlin ha remarcat que el valor del frare Eiximenis, que també va actuar com a conseller reial, és que l’escriptor va qüestionar el paper de la monarquia. De fet, fins i tot va plantejar que Catalunya pogués constituir-se en una república, igual que les ciutat-estat que havia conegut a Itàlia.

Durant l’entrevista, Wittlin ha estat acompanyat per l’escriptor ebrenc Emigdi Subirats, que des de fa mesos està promovent que la seua figura siga reconeguda en diversos àmbits del territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta